Volledig scherm
© Marc Bolsius

Hossen

Dikke kans dat u een paar heerlijke gekke dagen tegemoet gaat in onze knotsgekke provincie. En anders: veel plezier op de piste. Of: sterkte.

Carnaval is een journalistieke nachtmerrie. Je kunt er niet omheen en je wilt er niet omheen want de gekheid houdt de halve wereld in zijn greep. Maar probeer maar eens een interessant verhaal te wringen uit iets dat van gekkigheid en onzin aan elkaar hangt en elk jaar terugkomt. Na wat balletjes opgooien kwamen we dit jaar op een verhaal over ongewenst en onbegrens gedrag, waarmee we in elk geval een relevant, want aan #metoo gelieerd thema hadden. Maar dat is dan één verhaal, en het feest moet nog beginnen.

Voor veel mensen is carnaval gewoon het feest van plezier en het verstand op nul en je kunt je dan ook met recht en reden afvragen of je er eigenlijk wel over moet schrijven.

Het aardige van dit soort vragen is dat ze je terugvoeren naar de oerfunctie van de krant en site. Op het punt van informeren scoort carnaval laag, dat mag duidelijk zijn. Is carnavalskopij vermakelijk? De goed geschreven stukken wel, en de foto's en video's die we maken hoop ik ook. Maar dat we schrijven over hossen, optochten en tonpraters istoch  vooral omdat we een spiegel willen van de wereld om ons heen. Gewoon laten zien wat er gebeurt op de straten en pleinen en in de zweterige zaaltjes.

Ik ga eerlijk zijn: we gaan geen potten breken met onze carnavalskranten, zeker omdat een groot deel van het openbare leven toch stil komt te liggen. De hoop is gevestigd op nieuws uit de landsgebieden waar de bisschop altijd wat minder te zeggen had. En op het buitenland. En... op een andere plek waar ongetwijfeld gehost gaat worden.

Want ongeveer tegelijk met carnaval gaan in Pyeongchang de winterspelen van start. Ongetwijfeld wordt er in het Holland Heineken House een oranje carnavalsfeest gevierd als er weer een Nederlandse medaillewinnaar gehuldigd wordt. Zo schraal als carnaval is voor journalisten, zo rijk zijn de spelen.

We hebben er, samen met onze zusterkranten, een fantastisch team naartoe gestuurd. Met verrassende namen als medaillewinnaar Gianni Romme, die zijn analyses loslaat op het schaatsen, wielerjournalist Thijs Zonneveld, en rugbyster Tessa Veldhuis. Een gelukje: in Zuid-Korea is het acht uur later, en dat biedt ons alle tijd om de deadlines te halen.

Alles bij elkaar verheug ik me dit jaar wel op de carnavalskranten. Vooral op het sportnieuws. Maar nieuwsgierig naar de leut in onze regio ben ik toch ook wel. Gewoon om te zien wat er gebeurt.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement