Volledig scherm
stockbd brief © Thinkstock

Ingezonden brieven van 12 augustus

INGEZONDEN BRIEVEN -  Lees hieronder de ingezonden lezersbrieven uit het Brabants Dagblad van 12 augustus 2017.

Prins Laurent is een man naar mijn hart

De Belgische premier Charles Michel heeft de wens geuit dat prins Laurent, de broer van koning Filip, straf krijgt. Michel wil tevens dat zijn toelage voor dit jaar wordt ingetrokken.

Het is een publiek geheim dat Laurent een hekel heeft aan alles wat protocollair is. Hij is in bepaalde opzichten een non-conformist die zich niet in het korset van de nieuwe braafheid laat persen.

Het moet me van de lever, hij is een man naar mijn hart. De foto in de pers waarop Laurent in militair uniform te zien is bij de viering van het negentigjarige bestaan van het Chinese volksleger op de ambassade te Brussel, was de druppel die de emmer van Michel deed overlopen. Wat een geteem, bovendien is er altijd wel een stok te vinden om een - gebeten - hond te slaan. Hebben ze in België niets beters te doen dan de eigenzinnige prins Laurent via de media tot vervelens toe de maat te nemen? Van de prins geen kwaad weten komt in het vocabulaire van Michel niet voor. Van een warme vriendschap tussen die twee is totaal geen sprake.

Over vrienden gesproken. De Belgische premier doet er goed aan zich eens te buigen over het jongste kippen- of eierenschandaal, veroorzaakt door Chickfriend. Aangezien de bron van het probleem in België ligt. Al op 2 juli trof een eierverwerkingsbedrijf uit het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas fipronil aan in een lading eieren. Het FAVV en het openbaar ministerie van Antwerpen werden ingelicht. Eerst op 20 juli echter lichtte het FAVV de andere Europese landen in. Anders gezegd: wanneer het over de waarborging van de volksgezondheid gaat, is de Belgische overheid er niet als de kippen bij, maar zoekt men liever een bliksemafleider in een foto over het ambassadefeestje van het Chinese volksleger om iets in handen te hebben waarmee prins Laurent het letterlijk en figuurlijk moet ontgelden, dan wel een veer moet laten.

Antoine Theijs uit Waalre.

Docent als minister

Graag een positieve reactie op het bericht van Anton de Man, in het BD van 21 juli; 'Benoem een docent als minister!' Ben het volkomen eens met deze mening, namelijk géén leerschool, géén leerling, géén leerdoel! Conclusie: zonder te leren en goed onderwijs gevolgd te hebben, lopen vele, zo niet alle wegen dood. Zonder mevrouw J. Bussemaker, als universitair bestuurslid, te kort te doen, pleit ik eveneens voor een, onderwijsdeskundig ervaren, minister van Onderwijs. Goed besturen is absoluut geen hoofddoel om goed onderwijs te kunnen geven. Kruip in de huid van de leerling en bied hem leerstof naar capaciteit, begrip en begeleiding. Dat geeft een prettige en doelgerichte wisselwerking! Dan geniet je beiden, leerling zowel als docent.

Zo'n minister zal een gouden toekomst bieden voor onze huidige jeugd.

Annelies Merkelbach, oud-docent uit Berlicum

Pantoffeltjes (1)

Ik ben één van de verzorgenden van mevrouw Willy Smelt. En ik wil met jullie een beetje geluk delen. Mevrouw is zo ontzettend blij met de geweldige foto in de krant! (BD 5 augustus; Zomerfoto)

En nog het allermooiste: ze krijgt spontaan kaarten van mensen die haar een beetje liefde willen geven. Deze mensen wil ik bedanken! Het is geweldig om te zien hoe gelukkig Willy wordt bij het ontvangen van deze kaarten.

Wij krijgen een stralende lach, die de kaartsturende mensen niet kunnen zien.Het is zo mooi om te mogen meemaken, dat een klein gebaar zoveel geluk kan geven.

Dit geluk wil ik graag met jullie delen.

Sandra van Boxtel uit Veghel.

Pantoffeltjes (2)

Wel ja, ga je lekker ergeren aan de pantoffeltjes van de pony (BD 9 augustus). Die zijn er natuurlijk voor om de vloer niet te beschadigen. Daarbij zit er antislip onder, zodat de pony niet uitglijdt.

Mayke van de Ven uit Nistelrode.

Verbrande varkens

Langzamerhand gaat er elke week in dit land een varkensstal in vlammen op. We lezen dan het trieste verhaal van de eigenaren. Over de duizenden varkens die levend verbranden of stikken in de rook omdat ze niet kunnen ontsnappen uit hun kleine afgesloten kooien, lezen of horen we nauwelijks iets. Ja, zoiets gebeurt nu eenmaal. Ik mag aannemen dat men voor brand verzekerd is. En dat die verzekering dan ook eisen stelt ten aanzien van brandbeveiliging, een sprinklerinstallatie of zo. Maar kennelijk is dat niet zo. Ja, het zal wel wat kosten in aanschaf maar de schade zal ook een stuk lager uitvallen. De premie zou dan omlaag kunnen. Of dan betalen we een paar eurocenten meer voor een gehaktbal, is dat een probleem?

Ik hoor van steeds meer mensen dat ze vegetariër geworden zijn, gezonder voor henzelf, beter voor het milieu en uit compassie voor de dieren, ik kan me dat wel voorstellen. Want levend verbranden lijkt mij niet zo'n plezierige dood.

Jacques van Dijk uit Veghel.

Straffen

'Man van 76 jaar veroordeeld tot 21 maanden waarvan 7 voorwaardelijk voor terugdraaien stroommeters'. 'Man die bejaarde vrouw overvalt waarbij de vrouw gewond raakt en niet meer alleen over straat durft veroordeeld tot 125 uur werkstraf'. Waarom zo veel verschil? Heeft Enexis misschien een goede advocaat betaald of worden beleggers benadeeld want volgens mij vindt de rechter dit zwaarder wegen dan dat een bejaarde vrouw wordt overvallen. Ik zou zeggen: draai het om want het laatste is veel erger dan dat Enexis een beetje minder dividend uit kan betalen aan mensen die toch al rijk zijn.

Jan Trommelen uit Tilburg.