Volledig scherm
© ANP

Ingezonden brieven van vrijdag 13 oktober

INGEZONDEN BRIEVEN - Lees hieronder de ingezonden brieven van woensdag 11 oktober.

Haaren, niet langer wachten maar actie!
Op 4 oktober heeft er een burgerpeiling in de gemeente Haaren plaatsgevonden. De uitslag: opsplitsen!

De meerderheid, 56,1 procent van de opgekomen kiezers, heeft gekozen voor het opsplitsen van de vier dorpen over de buurgemeenten. Het opkomstpercentage was 43 procent van de stemgerechtigden.

Op 22 september stuurde de provincie een brief aan de gemeenteraad en het college van Haaren, waarbij zij de resultaten van het bestuurskrachtonderzoek aanbood. Provincie gaf aan kort na de Burgerpeiling met het college in overleg te gaan over de wijze waarop de resultaten van de raadpleging, het bestuurskrachtonderzoek en andere relevante aspecten kunnen worden vertaald in een constructief en toekomstgericht besluit. Echter de gemeenteraad en het college, zijn van mening dat de uitslag van de burgerpeiling eerst binnen de gemeenteraad moet worden besproken en heeft zichzelf daar 3 maanden voor gegeven.

De 'burgermoeder' laat nog sporadisch van zich horen, 5 oktober, als mosterd na de maaltijd, geeft ze uitleg over de burgerpeiling, maar riep de bevolking niet op te gaan stemmen. Tenslotte kondigt zij in haar column in de weekkrant 'de Meierij' van 4 oktober aan, dat de volgende uiterst belangrijke stap de raadsvergadering van 21 december zal zijn. De gemeenteraad neemt dan een besluit over de toekomst van de gemeente Haaren. Wij zijn van mening dat dit leidt tot onnodige vertraging van het proces; tijdrekken.

'Waar een wil is, is een weg', maar waar niet de politieke wil is, is er geen weg om dit proces tot een goed einde te brengen. Wij zouden dan ook graag zien dat de provincie dit proces gaat overnemen. De huidige, gespannen, situatie kost alleen maar energie van alle partijen; terwijl die energie juist nodig is om te gaan bouwen aan het toekomstperspectief, namelijk opsplitsing en samenvoeging van de dorpen met de buurgemeenten.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement