Volledig scherm
© Stock

Ingezonden brieven van woensdag 11 oktober

INGEZONDEN BRIEVEN - Lees hieronder de ingezonden brieven van woensdag 11 oktober.

Brabant onafhankelijk? Dat proces loopt al

Oss bestaat niet meer, want de Vrijstaat Land van Ravenstein is uitgeroepen. Hoe dit heeft kunnen gebeuren in een beschaafd, geregeld en modern land als Nederland is een raadsel, maar het is gebeurd.

Iemand heeft gebruikgemaakt van het vrije recht van uitroepen. Op een onbewaakt ogenblik, op 7 juli om 1.40 uur in de Brouwerijstraat in Ravenstein, is de uitroep gedaan. Door wie is nog steeds niet duidelijk, ook niet na drie maanden onderzoek. Maar omdat het een geoorloofde uitroep was, is het niet meer terug te draaien.

Waarom begin ik er nu pas over? Omdat het eigenlijk een beetje stiekem wordt uitgevoerd. Er is een Facebookpagina aangemaakt (https://www.facebook.com/VrijstaatRavenstein/ ). Er is een brief naar de gemeenteraad gestuurd, waarin staat dat het bestuur nog niet op orde is. Er is zelfs een miljoenenclaim aan het kabinet verzonden. Maar verder merken Osse burgers weinig van de soepele overgang van de macht.

Totdat ik op 6 oktober 's morgens een column las in het Brabants Dagblad van Laura Romanillos. Zij pleit hierin voor het uitroepen van de onafhankelijkheid van Brabant. Blijkbaar beseft ze niet dat dat proces al is begonnen. Ondanks dat het nieuws niet gedeeld wordt in de media, zingt het toch rond in de regio. Een schout van de nieuwe vrijstaat was bij me op bezoek en meldde dat vanuit andere plaatsen de vraag wordt gesteld of men aan kan sluiten bij de Vrijstaat. Achter de schermen wordt gewerkt aan de verdedigingslinie in het noorden (de Maas) om invallen vanuit die zijde te voorkomen. De gevangentoren in Megen is weer operationeel en wie weet wat er verder nog allemaal gebeurt wat wij niet zien of horen.

Ik ben maar een burger, maar ik hoop dat er enkele sterke figuren gaan opstaan die duidelijkheid gaan verschaffen over onze toekomst. Ben ik nu een Ossenaar? Of ben ik plots een Ravensteiner. Toen ik onlangs mijn nieuwe paspoort ophaalde, stond er nog Oss in, maar blijft dit geldig?

Heel veel dus om je zorgen om te maken.

Jan van Houwelingen, Haren (bij Oss)

Bestuurskracht (1)

De uitkomst van de volksraadpleging in Haaren is duidelijk. De mensen die er nog interesse in hadden, hebben met een behoorlijke meerderheid gekozen voor opsplitsing. Een zichzelf respecterende volksvertegenwoordiging zal dit uitgangspunt dienen te respecteren en dus zal op korte termijn de datum van opsplitsing moeten worden vastgesteld. Vervolgens komt dan de vraag aan de orde wie dit proces gaat aansturen. Kan van het huidige college worden gevraagd dat ze die klus aanpakken? Mag je zoveel flexibiliteit verwachten van deze mensen dat ze al hun bezwaren tegen opsplitsing vergeten en enthousiast aan deze klus beginnen?

Uiteraard gelden mijn bedenkingen niet voor onze burgermeester. Zij kan gewoon aan de slag want ze heeft tot op heden nooit een standpunt kenbaar gemaakt over deze kwestie. Tenzij je juist dat feit als groot bezwaar ziet.

Kees van den Aker, Esch

Bestuurskracht (2)

Op 4 oktober verscheen de column van burgemeester Jeannette Zwijnenburg in het huis-aan-huisblad De Meierij. Ze schrijft die niet zelf, maar laat zich interviewen door iemand van de afdeling voorlichting. Om de sfeer te proeven de eerste vraag: 'Burgemeester, op de dag dat dit blad bij onze inwoners in de bus valt, mogen of mochten zij ook naar de stembus?' De burgemeester stapt daadkrachtig door deze open deur: 'Helemaal correct, 4 oktober is de dag dat onze inwoners hun mening mogen geven over de toekomst van de gemeente Haaren'. Vervolgens schetst zij de drie mogelijkheden: zelfstandig blijven, opsplitsen of geen voorkeur. 'En dan?', vraagt de communicatielakei nieuwsgierig. De autoriteit legt uit dat de stemmen niet alleen opgeteld worden maar dat de uitslag 'ook wordt uitgedrukt in percentages' en daarna, als advies, naar de gemeenteraad wordt gezonden. Op de vraag hoe het dan verder gaat, wijst de burgemeester op 'de volgende uiterst belangrijke stap': de raadsvergadering van 21 december.

Met deze manifestatie van meedogenloze bestuurskracht is het uitzichtloos lijden van de gemeente Haaren weer met drie maanden verlengd.

Cees Slegers, Helvoirt

Sparen

Naar aanleiding van de ingezonden brief 'Diefstal mag wel' (BD 4 oktober) zouden de banken naast de verplichte waarschuwing 'Let op: geld lenen kost geld!' ook verplicht moeten worden om spaarders te waarschuwen met de slogan 'Let op: geld sparen kost geld'. Zeker nu de Rabobank de rente heeft verlaagd naar 0,05 procent en de overheid er nog steeds van uitgaat dat je 4 procent rente op je spaargeld kunt krijgen, anders ben je een sukkel volgens oud- minister Zalm.

M. Broeders, Kaatsheuvel

Kernwapens wereld uit

Alle mensen die hebben meegewerkt om 'kernwapens de wereld uit' te krijgen van harte gefeliciteerd met de Nobelprijs voor de vrede. Doorgaan!

Jet Zwanikken,Den Bosch

Dramatische diva's

Het ingezonden stuk op de opiniepagina van Richard van Dijk (BD 7 oktober; 'Dolle dramatische diva's') heeft onder de leden van het Bossche dameskoor de Melodiva's voor veel onbegrip en irritatie gezorgd. De verontwaardiging richt zich vooral op de combinatie van tekst en de foto die daarbij geplaatst is. De schrijver benadrukt dat de tekst gefantaseerd is. De opinieredactie betreurt het dat daardoor een verkeerd beeld is opgeroepen.

De opinieredactie

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement