Volledig scherm
© Marc Bolsius

Joey D. was wanhopig en schoot om zich heen. Wat laat je zien als je ‘live’ gaat?

Ooit maakten we alleen de papieren krant, tegenwoordig brengen we zelfs live ‘tv’- beelden. Dat confronteerde ons afgelopen week met een heel nieuw dilemma: wat doe je als een crimineel zich met een automatisch wapen in huis verschanst en op agenten schiet die hem komen oppakken?

Moord op zijn oom

Ik heb het natuurlijk over Joey D. Dinsdag werd de 27-jarige Rosmalenaar in hoger beroep veroordeeld wegens moord op zijn oom. Aangezien hij eerder werd vrijgesproken en niet op de zitting was, gingen agenten hem thuis ophalen. Het ontaardde in een urenlange impasse, waarbij het huis was omsingeld door een legermacht aan politiemensen in kogelvrije vesten.

Arrestatieteam in Rosmalen probeert Joey D. aan te houden.
Volledig scherm
Arrestatieteam in Rosmalen probeert Joey D. aan te houden. © Bart Meesters

Binnen was Joey, die zich af en toe roepend liet zien op het balkon. Toen het arrestatieteam tegen acht uur ’s avonds binnenviel, probeerde Joey – naar het zich laat aanzien – een einde aan zijn leven te maken. Hij overleed uiteindelijk in het ziekenhuis.

Verslaggevers en fotografen

We hadden twee verslaggevers en fotografen paraat. Dat we verslag moesten doen, stond voor ons als een paal boven water. Het was een nieuwe stap in de rechtsgang die we van het begin af aan hadden gevolgd. Bovendien was de impact van de situatie rond het huis enorm. De vraag die anno 2020 rijst is deze: moeten we in zo’n situatie voortaan live-beelden gaan doorsturen?

Joey D. zei niet te hebben geschoten op de politie.
Volledig scherm
Joey D. zei niet te hebben geschoten op de politie. © Bart Meesters

Live uitzenden impliceert dat je niet kunt ingrijpen op de beelden. Had Joey zich op het balkon in het zicht van de camera’s door het hoofd geschoten, dan was dat rechtstreeks de huiskamer ingegaan. Geen weldenkend mens zit daarop te wachten, zéker niet als er kinderen meekijken. Journalistiek gezien hebben zulke beelden ook geen meerwaarde.

Agentenlevens in gevaar?

Live-beelden brengen ook, meer dan geschreven nieuws, het risico met zich mee dat ze de zaak zelf gaan beïnvloeden. Wat als Joey had gezien dat het arrestatieteam zich bij de voordeur opmaakte voor een inval? Had dat agenten­levens in gevaar gebracht?

Nieuwsgierig belde ik met collega Renzo Veenstra, hoofdredacteur van Omroep Brabant. De regionale omroep zond wél live uit. Hoe keek hij tegen de risico’s aan? Er was zeker over nagedacht, meldde Renzo.

Geen operationele informatie

Eén seconde was Joey live in beeld geweest, daarna hadden ze gezorgd dat het huis niet meer zichtbaar in beeld was; althans bij de live-stream. De politie had gevraagd geen operationele informatie bekend te maken.

Ik vind het niet erg dat we onze live-ploeg niet inderhaast hebben opgetrommeld. Voordat we zonder ervaring met zulke precaire ­zaken aan de slag gaan, moeten we ons eerst afvragen wat we willen en waar onze grenzen liggen. Wordt vervolgd.

  1. Meer kwaliteit van leven voor kwetsbare mensen. Ze verdienen onze steun
    PREMIUM
    opinie

    Meer kwaliteit van leven voor kwetsbare mensen. Ze verdienen onze steun

    De lockdown is ingesteld om kwetsbare mensen te beschermen en de juiste zorg voor ­corona-patiënten te kunnen leveren. De laatste weken lijkt het virus onder controle, toch zijn de lockdown-maatregelen nog maar deels versoepeld. Het argument is de dreiging van een tweede griepgolf. Lockdown-maatregelen blijken echter negatieve effecten te hebben voor de gezondheid waardoor we juist vatbaarder worden voor ziekten.