‘In tijden van een lockdown is eenzaamheid een marteling.’
Volledig scherm
‘In tijden van een lockdown is eenzaamheid een marteling.’ © Shutterstock

Jongeren gaan kapot aan de eenzaamheid

opinieDe coronacrisis treft vooral oudere mensen met ‘onderliggend lijden’. Oké, iedereen kan het krijgen. Maar voor deze groep is het pas echt gevaarlijk. Zij moeten worden beschermd. Bovendien mag de druk op de gezondheidszorg niet te hoog oplopen. En daarom worden (terecht) drastische maatregelen genomen. Van die maatregelen hebben we allemaal last. Maar voor een grote groep jongeren die, net als ikzelf, niet zo lekker in hun vel zitten, begint de ­situatie echt nijpend te worden. En daar is niet genoeg aandacht voor. 

Een mens heeft eten en drinken nodig. En een dak boven het hoofd. Maar zonder reden om uit bed te komen en zonder een arm om je heen gaat het ook niet. Een mens is een sociaal wezen. Dat wordt wel eens vergeten. En juist voor die sociale kant zijn jongeren met stress en (mentale) problemen extra gevoelig.

Mentaal fit blijven

Natuurlijk, de zorg gaat zoveel mogelijk door. Daarvoor worden technische hulpmiddelen ingezet. We beeldbellen af en toe met hulpverleners. Maar een videobericht is geen goed gesprek. Een berichtje is beter dan niets. Zonder een vriendelijk woord gaat het niet. Maar het gaat ook niet zonder werkelijk persoonlijke aandacht. En naast goede hulpverlening hebben jongeren als ikzelf veel meer nodig. En ook die zaken staan onder druk. Om mentaal fit te blijven, heeft een mens een goed ritme nodig. In de wetenschap dat er mensen op je zitten te wachten. Dat er een reden is om uit bed te komen. Het hebben van een goed ritme is sowieso al een uitdaging. Maar zonder werk, verplichte schooldagen, dagbesteding, of afspraken overdag, wordt een uitdaging een enorme opgave. En dat levert stress op. Stress die in tijden van crisis en angst toch al enorm op kan lopen. Waar veel mensen aangeven de coronacrisis aan te grijpen om eens lekker bij te lezen, gezond te leven en veel te bewegen, ervaren veel jongeren zoveel stress dat ook dat er bij inschiet. Zij leven juist ongezonder. En kunnen zich niet zetten tot de meest basale taken van boodschappen doen, gezond koken en het regelmatig halen van een frisse neus.

Mentale gezondheid hangt ook samen met een gezonde levensstijl. Het mes snijdt aan twee kanten. De echte stress ervaren jongeren door een gebrek aan sociale contacten. Ik schreef het al. Iedereen heeft een arm om zich heen nodig. Voor veel jongeren is eenzaamheid een probleem. Voor jongeren met mentale problemen is dat probleem vaak al groter. Maar in tijden van een lockdown, waarin we elkaar niet mogen opzoeken en hoe dan ook anderhalve meter afstand moeten bewaren, is eenzaamheid een marteling. Zaken die iedereen ervaart als lastig, ervaren veel jongeren als rampzalig. Weg goede hulpverlening, weg dagbesteding en dus ritme, hallo grote stress en hallo eenzaamheid.

Behandelingen

Er is meer aandacht nodig voor de geestelijke gezondheidszorg en het mentaal welzijn van jongeren. De volgende stap is om behandelingen weer door te laten gaan op locatie. Dat gebeurt nu te weinig, alleen voor de extreemste gevallen is het mogelijk. Gelukkig gaan de dagbestedingen langzaam weer opstarten, maar het is belangrijk dat dit snel gebeurt.

Natuurlijk begrijp ik de coronamaatregelen. Die zijn hard nodig. Maar meer aandacht voor kwetsbare jongeren is ook hard nodig. Zij sterven waarschijnlijk niet aan een virus. Maar gaan kapot aan de eenzaamheid.

Robin Huismans is ervaringsdeskundige en woont in Oss.  

  1. Ooit fraaie polder als ‘lillukste stukske Brabant’
    PREMIUM

    Ooit fraaie polder als ‘lillukste stukske Brabant’

    WAALWIJK - Waspik krijgt wellicht een betere haven. Als het tenminste eerst nieuw industrieterrein slikt. Want anders is er volgens het Waalwijkse gemeentebestuur te weinig geld. Waspik wacht zo een sigaar uit eigen ‘dozen’. Die het dorp zelf betaalt door eigen leefbaarheid te verkopen. Zo is het gegaan met al die ‘dozen’ boven de A59. De ooit fraaie polder dingt nu mee naar de prijs voor ‘lillukste stukske Brabant’.