Volledig scherm
PREMIUM
Kippen in een pluimveebedrijf in Groesbeek. © Animal Rights

Komt een boerenzoon bij de activist.....

opinieEen melkveehouderszoon die een lezing van Animal Rights bijwoont over undercoveracties in veehouderijen. Het klinkt haast als een slechte grap. Wat heb ik daar te zoeken? Als vertegenwoordiger van jonge boeren, de toekomst van de landbouw en – vooralsnog – de veehouderij. Als broer van de bedrijfsopvolger, een toekomstig melkveehouder. 

De lezing ging over dierenactivisten die ’s nachts illegaal of onder valse voorwendselen stallen binnendringen, filmen wat ze daar zien en vervolgens delen met de wereld. De video’s werden ook die avond getoond en ik vond ze schokkend om te zien. Smerige en stoffige stallen, gedrag en omgangsvormen met dieren waarvan je natuurlijk denkt: dit kan niet de ­bedoeling zijn.

  1. Als je een beetje fatsoenlijk mens bent, zo schreef mijn vader, lees je het nieuws over de wereld om je heen
    PREMIUM

    Als je een beetje fatsoen­lijk mens bent, zo schreef mijn vader, lees je het nieuws over de wereld om je heen

    De snor van mijn vader is nog lang niet grijs. Als hoofdredacteur van het Eindhovens Dagblad kijkt hij me aan, vanaf vergeeld krantenpapier. In de kolom naast hem staat Tony van der Meulen, nu columnist van deze krant maar destijds hoofdredacteur. Hij oogt zo oud als ik nu ben. Mijn vader en Tony, samen staan ze in een krantje dat het ED en BD in 1996 samen uitbrachten. Het staat vol wetenswaardigheden over de kranten die toen het hart vormden van Brabant Pers. Het zal toen gedrukt zijn voor een open dag, vermoed ik.