‘Het fundament voor een ­stevigere, hogere toren ligt er.’
Volledig scherm
PREMIUM
‘Het fundament voor een ­stevigere, hogere toren ligt er.’ © Marc Bolsius

Laat het Brabants cultuurbouwwerk niet instorten

opinieAlles wat zeker is, is dat niets ­zeker is. Het coronavirus zet alles op losse schroeven. Onze manier van leven zal veranderen, onze cultuur zal veranderen. Wij, cultuurmakers in Brabant, zijn daarom geschokt en geschrokken door het voornemen van het nieuwe College van ­Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant om, juist nu, vanaf volgend jaar 25 procent van de cultuurbegroting te schrappen. De schade zou altijd verschrikkelijk zijn geweest, maar is in deze tijd volledig onverantwoord.

Als sector zijn we ongekend stevig geraakt door het virus. Onze kerntaak is verbinden, samenbrengen en inspireren, en dat gaat lastig op 1,5 meter afstand. Dat is hard, maar ieder van ons voelt onmiddellijk met de klap een taak: we moeten samen verder en vormgeven aan de wereld in wording. De bezuiniging die nu wordt voorgesteld schiet ons en schiet Brabant in de voet, staand aan de start van misschien wel de meest belangrijke marathon van ons leven. Doe dit niet! Zo wordt onherstelbaar meer kapot gemaakt dan we ons nu kunnen veroorloven.

  1. ‘Een wortelkanaalbehandeling die voelt als een schoolreisje’
    PREMIUM

    ‘Een wortelka­naal­be­han­de­ling die voelt als een schoolreis­je’

    TILBURG - Ik had er al zo mijn bedenkingen bij. Bij die folie. Dat cumberbandje om die eikenbomen. Moest dát ons redden van de rupsen? En beschermen tegen de jaarlijkse jeuk? Kennelijk. Vonden de goedbedoelende leken die het plakplastic aanbrachten op de eiken. Elke avondwandeling waren er merkbaar meer gemerkt. En wat blijkt nu? Zo’n hoesje helpt wel, maar vooral van de regen in de drup. De negatieve effecten zijn kwalijker dan de kwaal.