Volledig scherm
PREMIUM
‘Minder dumpingen van drugsafval, minder kosten en minder gevaar voor het milieu en de gezondheid.’ © beeldbewerking: Frank van Tiggelen

Last van drugsafval? Draai het probleem om

opinieJe kunt een probleem niet oplossen met hetzelfde denken als waarmee het is ontstaan, zei Albert Einstein. Ook het dumpen van drugsafval niet.

‘Aannames is de moeder aller mislukkingen’ is een gezegde waaraan ik moet denken bij de aanpak van drugsafval in onze provincie. Onderzoek wijst uit dat het aantal dumpingen drastisch is toegenomen nadat de grondstoffen voor het maken van drugs illegaal zijn verklaard. Resultaat is dat de drugsproducenten de grondstoffen zelf gaan maken met meer afval en dumpingen tot gevolg. De onjuiste aanname dat dit beleid drugsproducenten zou ontmoedigen, keert zich als een boemerang tegen de beleidsmakers. Men meent te weten wat drugsproducenten drijft en past hier het beleid op aan.

  1. De fietsprofessor blijkt geleerd in het stallen van fietsen
    PREMIUM
    Column

    De fietspro­fes­sor blijkt geleerd in het stallen van fietsen

    De wetenschap schikt zich naar de eenvoud van het Twittertijdperk. Iemand die alles weet van het Sanskriet of hiërogliefen: daar kunnen ze op de televisie niets mee. Maar gelukkig is tegenwoordig overal wel iemand professor in. Slaat ergens de bliksem in, dan komt een ernstig bebrilde geleerde in Het Journaal uitleggen dat een inslag op toeval berust maar wellicht ook weer niet helemaal. Nader onderzoek is geboden.