Volledig scherm
PREMIUM
Het drooggevallen Witven bij Someren. Aan het paaltje zit een constructie die de waterstand van het ven meet. © Wilfried Scholtes/Beeldveld fotografie

Maak onze omgeving klimaatrobuuster

opinieGelukkig herademt de natuur na de eerste buien, maar daarmee is de verdroging nog niet opgelost of voor de toekomst voorkomen. Samen dienen we onze omgeving klimaatrobuuster te maken.

De zomer van 2018 was heerlijk om ­vakantie te houden in eigen land. Maar de hitte en droogte waren ook hevig en hebben vele records gebroken. De weers­extremen van de klimaatverandering volgen elkaar sneller op dan ooit. Twee jaar geleden viel in juni extreem veel neerslag in gemeenten van de Kempen, met wateroverlast en schade aan met name landbouwgewassen. Waterschappen stelden met belanghebbenden actieplannen op voor het opvangen van extreme hoosbuien en langdurig natte periodes. Hoe anders was het in de afgelopen zomer van 2018. Beregening uit oppervlaktewater moest snel worden verboden, maar dit kon niet voorkomen dat uiteindelijk veel sloten en beken compleet droogvielen. De omvang van de onttrekking van grondwater door waterleidingbedrijven, industrie, agrariërs en particulieren is onbekend, maar zal ongetwijfeld ook een recordhoogte hebben bereikt.