Filevorming op de Mount Everest.
Volledig scherm
PREMIUM
Filevorming op de Mount Everest. © AP

Massaal op zoek naar hoogtepunt van geluk

opinieEen gemiddeld leven is maar saai. Onderscheiden is het credo. Dus met z’n allen zwemmen met haaien, hangend in de lucht dineren en in de file naar het dak van de wereld. 

We leven momenteel in een tijd waarin we met z’n allen zogenaamd­hoogtepuntziek lijken te worden, in onze zoektocht naar geforceerd geluk. Dat gegeven is voor sommige mensen lastig te erkennen. Want, wat is er mis met persoonlijk streven naar geluk? Op zich niets. Het geeft echter wel te denken of het streven naar ons hoogst haalbare gevoel van welbevinden nog voortkomt uit een diep intrinsiek verlangen, of dat we dreigen ongelukkig te worden wanneer er niet oneindig geshopt wordt langs alle bijzondere bucketlistopties die tegenwoordig voor iedereen bereikbaar lijken te zijn.

 1. Huiveren over ‘koffie-euthanasie’
  PREMIUM
  opinie

  Huiveren over ‘kof­fie-euthanasie’

  De levenswens van de diep demente oudere moet voor de arts bij een verzoek om euthanasie niet richtinggevend zijn; dat is waar het recente arrest van de Hoge Raad op neerkomt. De Hoge Raad bevestigde onlangs de vrijspraak door de rechtbank in Den Haag van de arts die in 2016 euthanasie verleende aan een vrouw die diep dement was: dat de arts zonder medeweten van de patiënte het slaapmiddel door haar koffie had geroerd, is geoorloofd en dat de arts niet meer met de patiënte heeft gesproken over haar doodswens is, gezien haar ernstige dementie, begrijpelijk. De zaak is bekend geworden als de ‘koffie-­euthanasie’.
 2. Meer kwaliteit van leven voor kwetsbare mensen. Ze verdienen onze steun
  PREMIUM
  opinie

  Meer kwaliteit van leven voor kwetsbare mensen. Ze verdienen onze steun

  De lockdown is ingesteld om kwetsbare mensen te beschermen en de juiste zorg voor ­corona-patiënten te kunnen leveren. De laatste weken lijkt het virus onder controle, toch zijn de lockdown-maatregelen nog maar deels versoepeld. Het argument is de dreiging van een tweede griepgolf. Lockdown-maatregelen blijken echter negatieve effecten te hebben voor de gezondheid waardoor we juist vatbaarder worden voor ziekten.