Volledig scherm
PREMIUM
© Chris van Cromvoirt

Meer jongerenwerk, wat minder jeugdzorg

opinieJongeren die anno 2019 opgroeien, verdienen het om gezien te worden, dat er in hun toekomst wordt geïnvesteerd. Kijk daarbij niet zozeer naar hulp vanachter een loket, maar treed in hun leefwereld.

Jongerenwerkers staan naast jongeren en zoeken oplossingen voor kleine en grote problemen. Iedere dag, soms 24/7. Neem mijn collega Said in Tilburg-Noord. Hij kent honderden jongeren in zijn wijk. Bij naam, en van wie ze een zus of broertje zijn. Hij spreekt ze aan en wordt aangesproken. Over schulden, problemen met een leraar, ruziënde ouders, het zoeken van een baantje. Said schakelt, verbindt en motiveert jongeren hun verantwoordelijkheid te nemen. Zo nodig raadt hij hen aan hulpverlening op te zoeken en te accepteren. Said is als een soort grote broer, zeggen veel jongeren, hij is van onschatbare waarde.

  1. De fietsprofessor blijkt geleerd in het stallen van fietsen
    PREMIUM
    Column

    De fietspro­fes­sor blijkt geleerd in het stallen van fietsen

    De wetenschap schikt zich naar de eenvoud van het Twittertijdperk. Iemand die alles weet van het Sanskriet of hiërogliefen: daar kunnen ze op de televisie niets mee. Maar gelukkig is tegenwoordig overal wel iemand professor in. Slaat ergens de bliksem in, dan komt een ernstig bebrilde geleerde in Het Journaal uitleggen dat een inslag op toeval berust maar wellicht ook weer niet helemaal. Nader onderzoek is geboden.