Volledig scherm
PREMIUM
. © BD

Met 80 per uur door een woonwijk, hufters zijn het

Hop, daar lag-ie. In het mulle zand. Een zachte landing, niks aan de hand. Onze oudste zoon klopte zijn broek af, pakte zijn fiets en stapte weer op. De enige die geïrriteerd bleef staan was ik. Omdat zo’n lompe vrachtwagenchauffeur het niet nodig vond om vaart te minderen terwijl er een ventje aankwam. Die dus niets anders kon dan zijn fiets naar dat zand sturen.

Toevallig werd diezelfde dag onze straat afgesloten voor verkeer. Een simpel paaltje zorgt er vanaf nu voor dat niemand meer als een ­idioot met tachtig per uur over het drempeltje voor ons huis kan knallen. Ik zag ze regelmatig aankomen, heus niet alleen gastjes met te veel gel in hun haar die net hun rijbewijs hebben – zoals altijd wordt ­geroepen. Maar met name mensen van wie je meer verstand mag verwachten. Zoals die moeder die me op het schoolplein regelmatig goedemorgen knikt. Bijna elke ochtend racete ze met haar kroost op de achterbank ­knetterhard voorbij.

 1. Theresa May wordt wakker. Haar nieuwe leven moet beginnen, maar ze weet niet hoe.
  PREMIUM

  Theresa May wordt wakker. Haar nieuwe leven moet beginnen, maar ze weet niet hoe.

  Op 8 juni, in de vroege ochtend, wordt ergens aan de overkant, in het land dat is verworden tot de schlemiel van Europa, een vrouw wakker. Ze is niets. Heeft geen baan en ook geen reputatie meer. Haar naam is ­Theresa May. De vorige dag is een einde gekomen aan haar premierschap en als we de krantenkoppen mogen geloven gaat ze de geschiedenis in als mislukt premier. Ze was de vrouw die machteloos werd verpulverd tussen de arrogante regeringsleiders van de EU en haar eigen bizarre parlement. Ze was de vrouw van wie werd verwacht dat ze de brexit in goede banen zou leiden en haar volk bij de hand zou nemen, zoals in het oude testament Mozes zijn volk uit Egypte leidde. Het was allemaal mislukt.
 2. Met de teamgeest zit het wel goed in de lead-out van Jumbo
  PREMIUM

  Met de teamgeest zit het wel goed in de lead-out van Jumbo

  De Giro d’Italia loopt nog een dikke week door, dagelijks bergop. Een roze leiderstrui hangt al in Den Bosch; in Service Course, de magazijnen van de ploeg Jumbo Visma. In dit geval is het geen trui van Primoz Roglic, de Jumbo-kopman in de Giro, maar van Mike Teunissen. Deze Jumbo-renner die vorig jaar vanuit Noord-Limburg in Rosmalen is neergestreken, voltooide vorig weekeinde als eindwinnaar in het roze de Vierdaagse van Duinkerken.