BD
Volledig scherm
PREMIUM
© BD

Mikkers en Powell samen op de foto: hoe ijdel kun je zijn?

ColumnAls je jezelf enigszins bekend of zelfs beroemd acht, moet je de kans niet laten glippen om wat aanvullende roem te vergaren via een vermaard sterfgeval. Daarom is het in de rouwadvertenties altijd dringen voor Bekende Nederlanders in de B- en C-categorie en ander luidruchtig volk. 

 1. Het virus bleek niet de grote gelijkmaker
  PREMIUM
  opinie

  Het virus bleek niet de grote gelijkma­ker

  Op 16 maart 2020 hield premier Mark Rutte een inmiddels historische toespraak waarin hij de ingrijpende gevolgen schetste van het coronavirus dat zich zojuist ook in Nederland had aangediend. Naar aanleiding daarvan schreef ik met Paulien Bongers een opiniestuk getiteld ‘Veerkracht in een geïnfecteerde samenleving’, dat morgen precies 20 maanden geleden in deze krant verscheen. In deze bijdrage kijk ik terug vanuit de vraag hoe veerkrachtig onze samenleving is bleken en wat er meer nodig is.
 2. Wie schildert de nieuwe ‘aardappeleters’?
  PREMIUM
  opinie

  Wie schildert de nieuwe ‘aardappel­eters’?

  Opnieuw verzuip ik in De aardappeleters. Ik ben in het Van Gogh Museum en probeer me voor te stellen welke boodschap Vincent met deze schildering wilde afgeven. Ik word als Mierlose boerenzoon verleid tot de gedachte dat het lot van de hardwerkende, arme boeren in Nuenen anno 1885 hem na aan het hart lagen. Maar is dat wel zo? Vormden die arme stumperds niet slechts een middel om zijn ontluikend schildertalent te bewijzen aan de wereld?