Een Amerikaanse militair kijkt op 9 april 2003 toe hoe het standbeeld van Saddam Hussein van zijn sokkel wordt getrokken in het centrum van Bagdad.
Volledig scherm
PREMIUM
Een Amerikaanse militair kijkt op 9 april 2003 toe hoe het standbeeld van Saddam Hussein van zijn sokkel wordt getrokken in het centrum van Bagdad. © REUTERS

Opinie | Een ‘hoax’ eiste de levens van een miljoen mensen

Op 5 februari 2003 hield VS-minister Colin Powell van buitenlandse zaken een speech in de Veiligheidsraad. Hij wilde de wereld overtuigen van de noodzaak van oorlog tegen Irak, die zes weken later losbarstte. Tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne, waarin propaganda opnieuw alomtegenwoordig is, blijft het relevant te herinneren hoe de belangrijkste bondgenoot van Nederland de wereld toen misleidde.

  1. Stelling | Opzettelijk te groot gebouwde villa moet inderdaad worden gelegaliseerd
    BD

    Stelling | Opzette­lijk te groot gebouwde villa moet inderdaad worden gelegali­seerd

    Willens en wetens heeft de eigenaar van deze villa in Bruchem de regels overtreden. De nok is 77 centimeter te hoog, het totale volume ongeveer twee keer te groot. En nu? Legaliseren, zegt de gemeente Zaltbommel - de wethouder heeft er pijn van in zijn buik. Maar eigen juristen schatten in dat het voor de rechter een kansloze zaak wordt. De gemeente legt zich er dus al bij voorbaat bij neer. Onze stelling van vandaag: de villa legaliseren is in dit geval beter dan de zaak voor de rechter brengen.
    Bernheze, Boxtel, Alphen-Chaam, 's-Hertogenbosch, Oirschot, Goirle, Boekel, Tilburg, Gilze en Rijen, Loon op Zand, Maasdriel, Sint-Michielsgestel, Dongen, Heusden, Meierijstad, Maashorst, Altena, Reusel-De Mierden, Oisterwijk, Waalwijk, Oss, Vught, Zaltbommel