FC Den Bosch speelt sinds november vorig jaar in spe­ciale shirts waarop een anti-racismetekst, zoals hier in de wedstrijd tegen Almere City.
Volledig scherm
PREMIUM
FC Den Bosch speelt sinds november vorig jaar in spe­ciale shirts waarop een anti-racismetekst, zoals hier in de wedstrijd tegen Almere City. © ANP

Oud-advocaat: KNVB slaat de plank volledig mis met straf voor FC Den Bosch

opinieFC Den Bosch wordt gestraft voor een cultuur die in alle stadions dominant aanwezig is. De veroordeling door de KNVB is dan ook ernstig misplaatst.

Natuurlijk, in traditionele zin begrijp ik de veroordeling van FC Den Bosch (FCDB) door de KNVB, maar in de kern is deze nu ernstig misplaatst. Niemand hoeft uit te leggen dat oerwoud- en apengeluiden, bananenschillen en racistische scheldpartijen verschrikkelijk zijn en niet zouden moeten gebeuren. In heel Europa hangt een sfeer van uitsluiting van mensen die niet hier hun wortels hebben en dat geldt het sterkst voor hen die niet wit zijn gekleurd. Zij moeten het ontgelden in alle voetbalkcompetities (en daarbuiten). Zoals de van afkomst Ghanese Asante schreef dat ze het hier materieel goed heeft, maar zich soms zo onwelkom voelt dat ze Nederland wel zou willen verlaten.