Volledig scherm
Brandweer in Erichem. © Foto Raphael Drent

Oud-voorzitter Rabobank: 'Gaan we na de varkensbrand in Erichem eindelijk nadenken?'

GASTOPINIETILBURG - Erichem, een Nederlands dorpje met 494 inwoners (in 2016). En daarnaast tenminste 20.000 varkens, tot voor kort. Die zijn verbrand. Eigenaar: Adriaan Straathof. Hij kreeg in Duitsland al eerder een beroepsverbod vanwege het niet naleven van geldende voorschriften, las P.E.M. Bottelier, oud-voorzitter van Rabobank Tilburg en omstreken, in de pers. Een gastopinie. 

Geen medelijden met Adriaan hebben hoor. Hij verdient (wat heet) met zijn varkensactiviteiten ruim 2 miljoen per jaar, las ik in dezelfde pers met daarbij gepubliceerde jaarrekeningen. Nee, Adriaan Straathof redt zich wel.

Die 20.000 varkens uit Erichem niet. Geen schijn van kans in de slechte stal van Adriaan.

Nou ja, kun je zeggen: er worden in Nederland per minuut 1.000 dieren gedood voor de consumptie, in totaal bijna 1,5 miljoen per dag. Dus waar praten we over: 20.000 varkens verbrand. Ongelukje bij Adriaan.

Een grove voorzichtige schatting brengt onze veestapel op 135 miljoen dieren. En dat op 17 miljoen mensen. Volgens het CBS (cijfers van 2012) worden in Nederland per jaar 553 miljoen dieren geslacht (recentere cijfers heb ik niet kunnen vinden). Zo snel gaat het slachten van kuikens en biggen en kalveren en de aanwas van nieuw vee. De veestapel produceert 76 miljard kilo mest.

Minimale regels

Wie zijn verantwoordelijk voor die ongelooflijke vlees- en mestproductie?

1. De mensen die het vlees willen eten. Consumenten worden verleid met ongezond gefokte dieren, waarvan je de restanten als kiloknaller bij je supermarkt kunt kopen. Daarnaast wordt veel in Nederland gefokt vlees en vee geëxporteerd.

2. De producenten. Boeren noemen ze zich, maar het zijn fabrikanten. Vraag en aanbod dus, waarbij het dier geen rol speelt.

3. De financiers, dus de banken. Hoe zit het in deze met de Rabo? De fusie van de vroegere Raiffeisen- en Boerenleenbank.

4. De overheid. Zij zou paal en perk moeten stellen, moeten handhaven wat er dan aan minimale regels wel is en belasting moeten heffen op vleesproductie zodat produceren, kopen en consumptie veel minder aantrekkelijk wordt.

Het probleem is veel groter dan de boef-fabrikant Adriaan die eigenaar is van de niet deugende stal met 20.000 verbrande varkens. Misschien is er wel een verzekeraar die hem schadeloos stelt.

Respect

Naar één persoon of een groep wijzen heeft weinig zin. We zijn met z'n allen op de verkeerde weg. De veeteelt alleen is verantwoordelijk voor 51 procent van de CO2-uitstoot en methaan.

Heeft U ook kinderen en kleinkinderen? Misschien willen die ook wel een leefbare aarde overhouden en een mensheid met wat meer respect voor andere schepsels.