Volledig scherm
PREMIUM
. © BD

Oudeschip

OPINIEHet behoort niet tot de grote maatschappelijke vraagstukken, maar er is nog steeds geen overeenstemming over wat het noordelijkste dorpje van ons koninkrijk is. We bevinden ons dan in ieder geval in het uiterste noorden van Groningen, verderweg van Brabant kun je in dit land niet zijn. Het waait er altijd, er staan nauwelijks of geen bomen, de bevolking is er zeker niet onvriendelijk maar vooral zwijgzaam en tegen de avond komen er lichtvochtige wolken vanaf het wad drijven: noordelijke dampen.

Noordpolderszijl is mijn favoriet om twee redenen. Jarenlang kon je er nauwelijks komen, er was geen echte weg maar twee stroken beton door het land. En er staat alleen een oude weerbarstige kroeg, het Zielhoes waar wij een keer met een klein gezelschap vier uitsmijters bestelden. Eerst kwamen er drie met als aannemelijke uitleg: 'Bea heeft maar drie pannen', de vierde werd door Bea zelf nabezorgd. Overzichtelijk volk.

  1. Wie brengt de president ten val: de journalistiek of Bellingcat?
    PREMIUM

    Wie brengt de president ten val: de journalis­tiek of Bellingcat?

    Ondanks de paar lampen tegen het beton, is het donker. Zoekend schuifelt de verslaggever door de parkeergarage. En dan is daar opeens die schim. In een paar minuten, met wat cryptische aanwijzingen, zet hij de verslaggever op het spoor. Dan verdwijnt hij weer. ‘Deepthroath’ heeft zojuist de loop van de Amerikaanse geschiedenis verlegd. Dankzij zijn aanwijzingen weten verslaggevers Bob Woodward en Carl Bernstein aan te tonen dat de Republikeinen de presidentsverkiezingen van 1972 hebben gemanipuleerd. De Watergate-affaire is geboren en zal later president Nixon de kop kosten.