Volledig scherm
PREMIUM
. © BD

Oudeschip

OPINIEHet behoort niet tot de grote maatschappelijke vraagstukken, maar er is nog steeds geen overeenstemming over wat het noordelijkste dorpje van ons koninkrijk is. We bevinden ons dan in ieder geval in het uiterste noorden van Groningen, verderweg van Brabant kun je in dit land niet zijn. Het waait er altijd, er staan nauwelijks of geen bomen, de bevolking is er zeker niet onvriendelijk maar vooral zwijgzaam en tegen de avond komen er lichtvochtige wolken vanaf het wad drijven: noordelijke dampen.

Noordpolderszijl is mijn favoriet om twee redenen. Jarenlang kon je er nauwelijks komen, er was geen echte weg maar twee stroken beton door het land. En er staat alleen een oude weerbarstige kroeg, het Zielhoes waar wij een keer met een klein gezelschap vier uitsmijters bestelden. Eerst kwamen er drie met als aannemelijke uitleg: 'Bea heeft maar drie pannen', de vierde werd door Bea zelf nabezorgd. Overzichtelijk volk.

  1. Tijd voor een dringende  voorjaarsopruiming
    PREMIUM
    opinie

    Tijd voor een dringende voorjaars­op­rui­ming

    Mocht de brexit onverhoopt zijn beslag krijgen, dan zou deze oude man die ooit nog Nederlands studeerde, die niet met een sodastream bottle rondloopt maar water uit de kraan drinkt, die afziet van een hypotheek-date maar wel een afspraak maakt met de meesterbarbier die spijtig genoeg inmiddels zijn schaar niet langer laat blinken in zijn kapperszaak maar in zijn barbershop, jawel, dan zou deze oude man het liefst veel ­Engels zwerfvuil bijeenschrapen en op de valreep willen terugsturen.