De actiegroep Kick Out Zwarte Piet voerde in november vorig jaar actie in Venlo.
Volledig scherm
PREMIUM
De actiegroep Kick Out Zwarte Piet voerde in november vorig jaar actie in Venlo. © Joris van Gennip

Pas de Grondwet aan en wees verdraagzaam

opinieHet antidiscriminatiebeginsel uit artikel 1 van onze Grondwet zet groepen in onze samenleving tegenover elkaar. Vandaag, op Europese Bevrijdingsdag, daarom een pleidooi voor een nieuw grondwetsartikel: verdraag elkander. 

 1. Den Bosch mag de hoge kosten niet weten van Het Geheime Theater
  PREMIUM
  Column

  Den Bosch mag de hoge kosten niet weten van Het Geheime Theater

  Heel lang geleden, de datum kan ik al niet meer terugvinden, organiseerden Bossche bezwaarmakers een discussieavond. Hun bezwaren gingen over de plannen om het Theater aan de Parade in de Brabantse hoofdstad te slopen en er ongeveer net zo’n theater weer op te bouwen. Alsof je de Sint-Janskathedraal afbreekt omdat je het spannend vindt (‘een uitdaging!’) om zo’n zelfde magistrale basiliek helemaal opnieuw in elkaar te knutselen. In de lokale politiek heet zoiets: ambitie. Soms zelfs: visie.
 2. ’s-Hertogenbosch is als naam gewoon grote 
aanstellerij
  PREMIUM
  Column

  ’s-Hertogen­bosch is als naam gewoon grote aanstel­le­rij

  Om in deze tijd directeur van een GGD te willen worden, dien je te beschikken over zowel onverschrokkenheid als ook over een zekere neiging tot zelfkwelling. Thérèse Claassen is nu de directeur van de GGD Hart voor Brabant. Een maand na haar dappere benoeming werd ze bevraagd door onze krant over alle hectiek van de coronacrisis. Na het lezen van dat stuk was ik werkelijk bekaf van de overstelpende karrenvracht aan problemen. Maar er was een detail waar ik eigenlijk wel vrolijk van werd: in het callcenter had iemand gezeten ‘die met alle goede wil van de wereld niet wist dat Den Bosch hetzelfde is als ’s-Hertogenbosch. Dat zijn lastige dingen’.