Piel eraf...? Moeten wij nog langer reacties op onze site toestaan?

Met excuus voor het ongepolijste taalgebruik leg ik u een paar reacties voor die we deze week van onze Facebookpagina hebben verwijderd. Ze stonden bij het bericht over een pedofiel die voor de rechter stond.

‘Zo een mag geen kans meer krijgen kogel door zijn zieke kop.’

‘Echt zijn piel eraf en ook zout en peper er in en ook in zijn ogen viezerik foei.’

‘En wat ze met die vent moeten doen vastbinden en net als een metworst plakjes van zijn grote heer snijden en daarna een voor een z’n vingers eraf hakken.’

Quote

Naar de letter gelezen zijn deze reageerders niet veel zachtzinniger dan IS

Je kunt je afvragen of de afzenders het ook echt zo menen, maar naar de letter gelezen zijn deze reageerders niet veel zachtzinniger dan IS. Dit zijn teksten van onze Facebookpagina’s, waar mensen met naam en toenaam reageren. Op onze site is het veelal anoniem en daalt het niveau vaak nog wat dieper, zeker als er Marokkanen of andere buitenlanders in het spel zijn. In de regel ziet u die reacties niet, want we controleren ze bij voorbaat. Maar geloof me: als je het allemaal leest word je een stukje somberder over het beschavingsniveau van de mensheid. 

Dilemma

Het plaatst mij als hoofdredacteur voor een dilemma. Moeten wij als BD gelegenheid blijven bieden om te reageren? In veel gevallen is eerder sprake van afreageren, en maar een klein deel van de reacties is voor andere lezers interessant. Daar komt bij dat een (afgezet tegen onze 150.000 dagelijkse bezoekers) relatief kleine groep grove ­reageerders de toon zet voor onze hele site en Facebookpagina. Vooraf controleren kost veel tijd, die we liever aan andere dingen besteden.

Aan de andere kant vind ik het goed een simpele mogelijkheid te geven om te reageren. Het maakt de afstand tussen BD en lezer aanmerkelijk kleiner. Moet je dan mensen uitsluiten omdat hun mening je niet aanstaat en ze nogal onbehouwen formuleren?

Wat te doen: reactiemogelijkheid openhouden of er een punt achter zetten? Ik wil de vraag graag eens aan u voorleggen. Dus reageer ­gerust, via mail of via de reactiemogelijkheid op site of Facebookpagina, bij voorkeur in fatsoenlijke bewoordingen...

poll

Het BD kan beter geen reacties meer toelaten op de website

  • Eens (53%)
  • Oneens (47%)
4119 stemmen
Volledig scherm
BD-hoofdredacteur Lucas van Houtert. © Marc Bolsius