Volledig scherm
PREMIUM
‘Willen we nog meer plastic soep voorkomen, dan moeten we goed voor ogen houden waar het probleem wordt veroorzaakt.’ © EPA

Plastic soep is een armoedeprobleem

opiniePlastic afval in zee wordt niet veroorzaakt door ons, rijke landen. De plastic soep bestaat vooral uit zwerfafval van arme, opkomende economieën. Willen we minder afval in zee, dan doen we er goed aan hun ontwikkeling te versnellen. 

Hij is kapot, de Ocean Cleanup, de uitvinding van de Nederlandse student Boyan Slat om zwerfafval in de Grote Oceaan mee op te ruimen. Een van de vangarmen raakte beschadigd. Nu wordt het apparaat voor reparatie teruggesleept naar de haven. Dat is een tegenslag. Alleen al in de noordelijke Grote Oceaan drijft 96 duizend kilo zwerfplastic rond, met nare gevolgen voor vogels, vissen en andere zeedieren.

  1. Tijd voor een dringende  voorjaarsopruiming
    PREMIUM
    opinie

    Tijd voor een dringende voorjaars­op­rui­ming

    Mocht de brexit onverhoopt zijn beslag krijgen, dan zou deze oude man die ooit nog Nederlands studeerde, die niet met een sodastream bottle rondloopt maar water uit de kraan drinkt, die afziet van een hypotheek-date maar wel een afspraak maakt met de meesterbarbier die spijtig genoeg inmiddels zijn schaar niet langer laat blinken in zijn kapperszaak maar in zijn barbershop, jawel, dan zou deze oude man het liefst veel ­Engels zwerfvuil bijeenschrapen en op de valreep willen terugsturen.