Raadsleden en wethouders bellen vanuit huis in voor de raadsvergadering van de gemeente Bodegraven en Reeuwijk.
Volledig scherm
PREMIUM
Raadsleden en wethouders bellen vanuit huis in voor de raadsvergadering van de gemeente Bodegraven en Reeuwijk. © Janet de Vos

Politieke discours krijgt een andere dynamiek

opinieDe politiek beslist op dit moment over een tijdelijke wet die het mogelijk maakt dat gemeenteraadsleden via een beeldscherm met elkaar kunnen vergaderen en besluiten nemen. Maar komt dat het democratisch proces wel ten goede?

 1. Kindertransporten uit Vught: het blijft echt onvoorstelbaar
  PREMIUM
  Column

  Kinder­trans­por­ten uit Vught: het blijft echt onvoorstel­baar

  Onze oudste kleinzoon Eise is 13 jaar, net als Samuel de Beer, Abraham van Bever en Machiel Denneboom. Elin heeft onlangs haar elfde verjaardag gevierd en is nu even oud als Flora à Cohen, Kläre Kaufmann en Betsy de Koning. En Rijk is bijna zes, nu nog vijf, net als Leo van Coeverden, Barend Koe en André Zurel. Maar deze leeftijdgenoten van onze kleinkinderen staan op het Monument van de weggevoerde Joodse kinderen op het terrein van Nationaal Monument Kamp Vught. Ze zijn vergast door de nazi’s terwijl ook zij ouders en grootouders hadden die zielsveel van hen hielden. En die veelal ook zelf als vee zijn afgevoerd en vernietigd.
 2. Eng als ze proberen van robots echte mensjes te maken
  PREMIUM
  Column

  Eng als ze proberen van robots echte mensjes te maken

  De eerste tekstcomputers die op krantenredacties kwamen waren bijzonder vriendelijk van aard en hadden een nobel karakter. Als je het apparaat aanzette door je code in te tikken, flitste meteen een ochtendwens op: ‘Goede morgen Tony!’ Instinctmatig riep ik dan steeds naar dat scherm: ‘Hou je erbuiten!’ Ik was er dus kennelijk al vroeg bij met mijn argwaan jegens iedere vorm van kunstmatige intelligentie en robotisering van de samenleving.