Illustratie Gezienus Bruining
Volledig scherm
PREMIUM
Illustratie Gezienus Bruining © Gezienus Bruining

Raadsleden op drift; is dat dan kiezersbedrog?

opinieHoe komt het dat het afsplitsen binnen politieke partijen aanzienlijk vaker voorkomt? En wat doet dat met de positie van de volksvertegenwoordiging en het bestuur? De term ‘zetelroof’ zet ons op het verkeerde been.

 1. Hij stond níet in de lijstjes, de terugblikken en de overzichten
  PREMIUM
  Column

  Hij stond níet in de lijstjes, de terugblik­ken en de overzich­ten

  Dit jaar is er niemand geliquideerd in Brabant. In dit limbo tussen kerst en oud en nieuw grossiert de krant in lijstjes, overzichten en terugblikken. Ook het werk van Magere Hein wordt geëvalueerd, en de onderwereld had hij blijkbaar overgeslagen. Hoe het kwam dat er geen crimineel bloed vloeide, werd niet helemaal duidelijk. Er zaten wat mensen achter de tralies, dat speelde mee. Maar er werd ook geconcludeerd dat niks zo liquide was als het vernuft van de pillenboeren; drugs worden toch wel gemaakt. En voor het tweede opeenvolgende jaar dus in pais en vree. Goed nieuws.
 2. Verkleedpartij na beëdiging: wat speelt zich daar allemaal af in het koninklijke paleis?
  PREMIUM
  Column

  Verkleed­par­tij na beëdiging: wat speelt zich daar allemaal af in het koninklij­ke paleis?

  Vijftig jaar geleden stond een nieuw kabinet voor het eerst op het koninklijk bordes. Maar koningin Juliana wilde niet met al die pinguïns in jacquet op de foto, ‘ik ga daar niet tussen allemaal begrafenisondernemers staan’. Dus moeten sindsdien de mannelijke ministers na de beëdiging-in-jacquet snel een net pak aanschieten. Daar is krap een half uurtje voor, hoe zou dat gaan ten paleize?