Volledig scherm
2002-07-01 14:29:30 NLD-20020628-RIJSWIJK-Engelse vlag. ANPFOTO KOEN SUYK © anp

Raakt het Nederlands te Engels angehaucht?

GASTOPINIE - Wij maken ons kennelijk grote zorgen; de overname van het mooie, pure Nederlands door de Engelse taal vindt plaats waar wij bij staan. Het Engels is bezig aan een rücksichtsloze opmars en lijkt daarmee te verworden tot onze nieuwe nationale angstgegner. Onder de taalpuristen woekert zelfs al een nare weltschmerz.

De universiteiten met hun umfeld belijden hun vrees voor een voortschrijdende verdunning van het Nederlands, maar dat is voor de bühne. Want ondertussen worden juist in die wereld talloze Angelsaksische termen innig, of beter, begeistert omarmd. Enige terughoudendheid hieromtrent komt niet meer im frage. Hoe dan überhaupt nog te ontkomen aan het predicaat einzelgänger als je je daartegen verzet? Het is het lot van de Nederlandsliefhebber: was sich liebt das neckt sich.

Toch zegt het universitaire fingerspitzengefühl tegelijkertijd: stoppen met dat wijd openzetten van de taalpoort. Straks ben je als strikt abn-sprekende professor een fremdkörper in eigen land, met mogelijk verlies van je salonfähigkeit. Een nare aha-erlebnis, want meedogenloos weggezet worden als een principienreiter wil niemand. Om vast te houden aan het authentieke Nederlands moet je dus wel über veel ausdauer beschikken.

Schwung

De superieure taalwetenschapper, im grossen ganzen dan, weet dat. Maar de in deze discipline beperkt getalenteerden zien dat niet. Zij bedienen zich in verontrustende, ja zelfs sturm und drangachtige mate van Engelse kretologie. Zo moet er bijvoorbeeld in een spreekbeurt schwung aangebracht worden, vinden zij, door interessant klinkende Engelse terminologie als leitmotiv te hanteren. Doet deze sneue soort spreker dit niet, dan vreest hij dat het publiek - dat tot voor kort nog met een puur Nederlands epistel zum haben was - zal oordelen dat de redenaar halsstarrig ins blaue hinein zit te zwammen. Nu valt daar an sich wel mee te leven, maar vervelender is dat hij naar de mening van zijn gniffelende gehoor dan opeens doorgaat voor een geborneerd gutmensch. En wie wil dat?

Neen, in 2018 moeten we constateren: de zuivere Nederlandse taal, das war einmal.

Diederik Stevens woont in Hedikhuizen.

  1. Beste luisteraar wint

    Beste luisteraar wint

    GASTOPINIE - Zwartepiet, #MeToo, #Gasdebat. Het gesprek van de dag vindt steeds vaker op het internet plaats. Media als Twitter, Facebook en YouTube zijn niet alleen een belangrijke bron voor (nep)nieuws, mensen schromen ook niet hun mening in stevige woorden neer te zetten. Deze woordenwisselingen leiden steeds vaker tot onbegrip en conflicten. Mensen maken geen contact met de persoon aan de andere kant van de ether en komen verder uit elkaar te staan. Het debat verhardt en polariseert. Dat is een grote zorg, want het debat is van oudsher juist de vorm, waarbij sprekers door middel van argumenten op zoek gaan naar de waarheid.
  2. Halbe huilde om zichzelf, maar wie huilde om Ruud? Over politici die soms op mensen lijken.

    Halbe huilde om zichzelf, maar wie huilde om Ruud? Over politici die soms op mensen lijken.

    Het beste dat ik afgelopen tijd in de politiek heb gezien, is de traan van Halbe Zijlstra. Heel even spleet zijn politieke pantser open en veranderde de liberale hardliner in een man van vlees en bloed. Nog wat wonderlijker: hetzelfde overkwam Mark Rutte, de 1500-meterrijder van de politiek. Altijd perfect, altijd beheerst. De emotie voelde als een vleugje eerlijkheid in de gekunstelde wereld van de politiek.