Volledig scherm
PREMIUM
© Tilburg University

Schaamte over Tilburg University

opinieTe vaak komt Tilburg University, die ermee pronkt de beste algemene universiteit van Nederland te zijn, negatief in het nieuws, zoals vorige week in het BD. Waarom slaagt deze mooie instelling er niet in positief voor het voetlicht te treden?

Een lastig te ­beantwoorden vraag. Misschien is de ­Brabander niet geïnteresseerd in wat er gebeurt in wat eens een ivoren ­toren was. Maar omdat Brabanders nieuwsgierig zijn, zeker naar wat in hun achtertuin speelt, is deze verklaring onwaarschijnlijk en kunnen we beter aan de andere kant kijken. Als insider (werknemer van Tilburg University, TiU) weet ik dat er veel positiefs en interessants gecommuniceerd kan worden. Maar mijn collega’s en ik worden niet geprikkeld om in gewone taal uit te leggen waar we mee bezig zijn en hoe dat bijdraagt aan een betere wereld, terwijl onze persvoorlichters niet in staat zijn de vertaalslag te maken. Het gevolg is dat het blijft bij slogans als ‘wij zijn de beste’, die eerder wantrouwen oproepen dan een positief gevoel. Zoals Gerard van Maasakkers zong: ‘We maggen wel greuts zijn op wa we bereiken, mer we lopen er nooit mee te koop’.

  1. Fietsen en appen tegelijk, echt: hóe dan?!
    PREMIUM

    Fietsen en appen tegelijk, echt: hóe dan?!

    Op YouTube is een prachtig filmpje te vinden waarin mensen op straat – we schrijven 1998 – gevraagd wordt of ze een mobiele telefoon hebben. Veruit de meesten antwoorden van niet. Want, zeggen ze – en wat waren die mensen eigenlijk wijs! – waarom zou je in vredesnaam áltijd bereikbaar willen zijn? Wat een aanstellerij trouwens, zo’n ding: zo belangrijk dat ze zo vaak gebeld worden zijn ze helemaal niet. Een mevrouw moet zelfs ­lachen: dan ben je aan het fietsen of zo en dan word je gebeld, het idéé!