Marc Bolsius
Volledig scherm
PREMIUM
© Marc Bolsius

Seksueel wangedrag waar Johanna in 1806 de dupe van werd, is helaas nu nog aan de orde

Ik heb deze week de laatste Klopkei uitgelezen, het fraaie blad van heemkundekring De Erstelinghe. Eén verhaal deed me de werkelijk haren ten berge rijzen. Seksueel misbruik en wangedrag van mannen tegenover vrouwen zijn niks nieuws, blijkt uit het verbijsterende relaas over Johanna van der Geld, opgetekend door Ad Nijssen.

 1. Opinie | De Bossche LHBTIQ+-gemeenschap laat zichzelf het gevoel van onbehagen opleggen
  PREMIUM

  Opinie | De Bossche LHBTIQ+-gemeen­schap laat zichzelf het gevoel van onbehagen opleggen

  Anja van Hout, voorzitter COC Zuid-Oost Brabant, kwam op 24 mei met een opiniestuk over het artikel in het BD van 20 mei: ‘Wat mag je wel en wat mag je niet zeggen in Den Bosch?’ Het sloot af met de constatering dat de LHBTIQ+-gemeenschap achterbleef met gevoelens van geschoktheid, verwardheid, boosheid en angst. Een reactie en aanzet tot hoe de gemeenschap daar zelf iets aan zou kunnen doen.
  's-Hertogenbosch
 2. Mening | Zo’n 130.000 dode dieren bij stalbranden per jaar; laat dat eens op je inwerken
  Lezersbrieven

  Mening | Zo’n 130.000 dode dieren bij stalbran­den per jaar; laat dat eens op je inwerken

  Oh, wat word ik verdrietig en boos bij het lezen van een relatief klein bericht over weer een stalbrand, dit keer op dinsdag 23 mei in Reusel met maar liefst 3.000 slachtoffers; verstikt of verbrand. Het is niet lang wachten op de volgende ramp wetende dat er in 2022 maar liefst 130.000 dode dieren waren te betreuren bij 42 branden waarvan 18 met dodelijke afloop (bron: Verbond van Verzekeraars). Even ter vergelijking, met een gemiddeld aantal passagiers in een vliegtuig (150) komt dit neer op twee vliegcrashes per dag, het hele jaar door. Hoeveel aandacht zou dit in de media krijgen? Ga de betreffende boeren niet enkel de schuld geven, geloof oprecht dat ze het hier moeilijk mee hebben. Maar de oorzaak ligt in eerste instantie toch bij hen of bij de verzekeraars en de banken. Wellicht ook wel bij ons; wij zijn niet bereid iets meer voor een stukje vlees te betalen. We zijn zo goed om regeltjes te verzinnen voor onszelf, tot het absurde toe. Laten we nu ook eens aan al die beestjes denken, dit moet stoppen.
  Bernheze, Boxtel, Alphen-Chaam, 's-Hertogenbosch, Oirschot, Goirle, Boekel, Tilburg, Gilze en Rijen, Loon op Zand, Maasdriel, Sint-Michielsgestel, Dongen, Heusden, Meierijstad, Maashorst, Altena, Reusel-De Mierden, Oisterwijk, Waalwijk, Oss, Vught, Zaltbommel