ANP XTRA
Volledig scherm
PREMIUM
© ANP XTRA

Steek je open handen uit die willen dragen

opinieZij kijken mij verwonderd, misschien wel bestraffend aan als ik vraag hoe het met ze gaat. Even denk ik dat zij denken: ‘Waar bemoeit die ouwe gast zich tegenaan?’ Maar kort daarna raak ik toch met hen aan de praat. Zo te zien valt er weinig te lachen. 

 1. Het blijft wonderlijk: SP’er Roemer poedelt met de voormalige erfvijanden
  PREMIUM
  BD

  Het blijft wonderlijk: SP’er Roemer poedelt met de voormalige erfvijan­den

  Gisteren waren het nog Marxisten, vandaag proberen ze een Brabantse coalitie in elkaar te lijmen met VVD en misschien CDA als kloppend hart. De benoeming van SP’er Roemer tot ‘verkenner’ voor een nieuw provinciebestuur kan twee dingen betekenen. Eén: de maatschappij is bekeerd, het socialisme triomfeert. Of twee: de linkse radicalen van weleer zijn weer verder van huis geraakt en poedelen behaaglijk rond tussen de old boys (en girls) die ze eens zo verguisden. Hoe dan ook, de geschiedenis heeft een wonderlijke draai genomen.
 2. Op de radio speelt het Oranje-elftal echt stukken beter
  PREMIUM
  Column

  Op de radio speelt het Oran­je-elf­tal echt stukken beter

  In de verte, achter de net gemaaide hooilanden, glinstert de haan op de toren van Zutphen: een gevoel van eeuwigheid lijkt hier binnen handbereik. Maar omdat de bedrijvige campingbaas druk aan het hooien is, heeft hij geen tijd om zijn nieuwe schotelantenne goed in te stellen. Kampeerders zijn in doorsnee rustige mensen, toch groeit de spanning. Zal de tv het doen bij de aftrap Nederland-Oekraïne? Het zou wel heel wreed zijn als ze daar in Oekraïne de wedstrijd in de Amsterdamse Arena moeiteloos gaan bekijken, maar wij hier niet.
 3. Chinese overheid heeft
greep op mensen niet
op een kudde olifanten
  PREMIUM
  Column

  Chinese overheid heeft greep op mensen niet op een kudde olifanten

  Een kudde van vijftien olifanten trekt nu al een jaar door China. Dat levert vervreemdende beelden op: de kudde bekijkt een tankstation, snuffelt wat, lijkt te aarzelen tussen diesel of super en kuiert onverstoorbaar verder. Het boeiende van deze optocht is vooral dat het de Chinese overheid lukt de eigen bevolking minutieus in de gaten te houden, terwijl zij totaal geen vat krijgt op die olifanten. Een Chinees die door een rood voetgangerslicht loopt, wordt via gezichtsherkenning onmiddellijk geregistreerd en beboet met strafpunten. Maar de olifanten worden door al die camera’s eindeloos bekeken en trekken zich nergens iets van aan.