De koninklijke familie voor Paleis Huis ten Bosch in Den Haag.
Volledig scherm
De koninklijke familie voor Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. © Brunopress

Stelling | Na Willem-Alexander kan de monarchie worden afgeschaft

Jouw meningVoormalig D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de politiek moet discussiëren over de vraag of Nederland nog wel een monarchie moet hebben. Zelf vindt hij het koningschap ‘niet meer houdbaar’ en het zou volgens hem goed zijn als Willem-Alexander de laatste koning is.

 1. Mama Buizerd krijgt geen kandelaar voor moederdag, maar hopelijk wel een beetje rust
  PREMIUM
  Column

  Mama Buizerd krijgt geen kandelaar voor moederdag, maar hopelijk wel een beetje rust

  Ik kreeg een kandelaar, met kraaltjes in de klei gedrukt, waar inmiddels een kaarsje in brandt. En een getekend portret, dat uitgebreid bewonderd is. En niet te vergeten een beschilderde linnen tas, die ik inmiddels in gebruik heb genomen. Een goede oogst, voor moederdag. Ik ben ook best een goede moeder, volgens mij, over het algemeen. Ik doe mijn best in ieder geval. Meestal, laten we het daar maar op houden.
  Oss
 1. Mening | Niet op Gerrit Poels gaan ‘zitten’, je moet tegen hem aanlopen
  Lezersbrieven

  Mening | Niet op Gerrit Poels gaan ‘zitten’, je moet tegen hem aanlopen

  Nu is dan ook die sterke, intelligente en eigenzinnige Gerrit Poels overleden. De kracht van Poels zat niet alleen in zijn toewijding om anderen te helpen, maar ook in het lef om ergens iets van te vinden en zo een eigen spoor te trekken. Meer nog dan zijn nachtelijke fietstochten bewonderde ik zijn gedrevenheid contact te houden met mensen die steeds weer in uitzichtloze situaties leken terug te vallen. Probeer het maar eens. Er is altijd veel sympathie geweest voor Gerrit Poels en zijn werk. Tilburg is trots op broodpater Gerrit Poels. Hoewel bepaald geen doetje was hij een onomstreden Tilburger. Welke publieke persoon doet hem dat na! Veel mensen vinden, net als ik, daarom een eerbetoon op zijn plaats. Al snel werd er geschreven dat een standbeeld niet passend is, maar een ‘benkske’ in het Spoorpark wel. Met alle respect, maar ik vermoed dat een benkske de kortste weg naar de vergetelheid is. Poels en zijn gedachtengoed verdienen beter. Je moet niet op Gerrit Poels gaan ‘zitten’, je moet tegen hem aanlopen.
  Bernheze, Boxtel, Alphen-Chaam, 's-Hertogenbosch, Oirschot, Goirle, Boekel, Tilburg, Gilze en Rijen, Loon op Zand, Maasdriel, Sint-Michielsgestel, Dongen, Heusden, Meierijstad, Maashorst, Altena, Reusel-De Mierden, Oisterwijk, Waalwijk, Oss, Vught, Zaltbommel
 2. Mening | Het fietspad wordt ertussendoor geperst
  Lezersbrieven

  Mening | Het fietspad wordt ertussen­door geperst

  Een helmplicht voor elektrische fietsen? De vraag is welk probleem er is en welk probleem we hiermee willen oplossen [BD.nl/opinie: ‘Een helmplicht voor elektrische fietsen is een verstandige maatregel’]. Mijns inziens is er sprake van een sterke toename van voertuigen op het fietspad doordat we meer zijn gaan fietsen. Op zich een hoopvolle ontwikkeling. Alleen lijkt het erop dat het toenemend gebruik van die fietspaden niet of onvoldoende heeft geleid tot aanpassingen in de infrastructuur. Zo zijn er CROW-richtlijnen die aangeven welke breedten fietspaden moeten hebben bij een gecombineerd gebruik van zowel snelle bromfietsers (< 45 km) als fietsers (3.00 meter). Die vereiste breedten worden vrijwel nergens toegepast binnen veel gemeenten. Ook is er een minimum breedte voor fietspaden, maar ook die regel wordt vaak met voeten getreden: het fietspad wordt ertussendoor geperst. Ook kun je constateren dat de putten ten behoeve van waterafvoer soms pal op het fietspad liggen. In combinatie met verschillende snelheden van fietsers onderling, brom- en snorfietsers is het vrij eenvoudig om vast te stellen dat dit wel problemen moet geven, zeker als de capaciteit van de fietspaden niet meegroeit met de toegenomen drukte. Deze ontwikkeling vereist een andere visie en aanpak van de gemeentelijke en provinciale overheid. Dus ook anders kijken naar de plek die we de auto in de samenleving hebben gegeven. Een helmplicht gaat het aantal ongelukken niet terugdringen en ik denk dat we dit juist wél willen. Maar zoiets vraagt een duidelijke keuze en lef. Kom op, gemeente en provincie!
  Bernheze, Boxtel, Alphen-Chaam, 's-Hertogenbosch, Oirschot, Goirle, Boekel, Tilburg, Gilze en Rijen, Loon op Zand, Maasdriel, Sint-Michielsgestel, Dongen, Heusden, Meierijstad, Maashorst, Altena, Reusel-De Mierden, Oisterwijk, Waalwijk, Oss, Vught, Zaltbommel