Volledig scherm
PREMIUM
© BD

Studie Nederlands opgeheven wegens ‘geen rendement’

ColumnVroeger kon je aan een universiteit andragogiek studeren, maar daar zijn ze al lang geleden mee opgehouden. Wel terecht overigens: andragogen hebben als beroep dat zij volwassenen mondig willen maken, maar daar is, als je om je heen kijkt, in de samenleving op natuurlijke wijze in voorzien. Er is nu behoefte aan een wetenschap die de allergrootste monden enigszins tot bedaren weet te brengen.

Nu komen mensen als ik aan de beurt: de neerlandici. De Vrije Universiteit van Amsterdam houdt op met de opleiding Nederlands omdat er dit studiejaar slechts vijf studenten aan zijn begonnen. In mijn studietijd, we moeten dan terug naar de jaren zestig van de vorige eeuw, was vijf het aantal bij studies als Fins of Hongaars. Wij hadden één meisje dat de oude taal Sanskriet heel vlijtig bestudeerde, wij waren allemaal heel zuinig op haar.

  1. Fietsen en appen tegelijk, echt: hóe dan?!
    PREMIUM

    Fietsen en appen tegelijk, echt: hóe dan?!

    Op YouTube is een prachtig filmpje te vinden waarin mensen op straat – we schrijven 1998 – gevraagd wordt of ze een mobiele telefoon hebben. Veruit de meesten antwoorden van niet. Want, zeggen ze – en wat waren die mensen eigenlijk wijs! – waarom zou je in vredesnaam áltijd bereikbaar willen zijn? Wat een aanstellerij trouwens, zo’n ding: zo belangrijk dat ze zo vaak gebeld worden zijn ze helemaal niet. Een mevrouw moet zelfs ­lachen: dan ben je aan het fietsen of zo en dan word je gebeld, het idéé!