Een politieman hanteert het stroomstootwapen, ook wel taser genoemd.
Volledig scherm
PREMIUM
Een politieman hanteert het stroomstootwapen, ook wel taser genoemd. © ANP

Taserwapen is het verkeerde antwoord

opinieDe Nationale Politie wil een veel repressiever beleid inzetten als wapen in de drugsoorlog in Brabant. Een verkeerde weg. De terugkeer van de wijkagent is wellicht ouderwets, maar veel effectiever.

 1. Chinese overheid heeft
greep op mensen niet
op een kudde olifanten
  PREMIUM
  Column

  Chinese overheid heeft greep op mensen niet op een kudde olifanten

  Een kudde van vijftien olifanten trekt nu al een jaar door China. Dat levert vervreemdende beelden op: de kudde bekijkt een tankstation, snuffelt wat, lijkt te aarzelen tussen diesel of super en kuiert onverstoorbaar verder. Het boeiende van deze optocht is vooral dat het de Chinese overheid lukt de eigen bevolking minutieus in de gaten te houden, terwijl zij totaal geen vat krijgt op die olifanten. Een Chinees die door een rood voetgangerslicht loopt, wordt via gezichtsherkenning onmiddellijk geregistreerd en beboet met strafpunten. Maar de olifanten worden door al die camera’s eindeloos bekeken en trekken zich nergens iets van aan.
 2. Bouwen in Brabantse weilanden gaat nog heel erg lang duren
  PREMIUM
  Column

  Bouwen in Brabantse weilanden gaat nog heel erg lang duren

  Als het Economisch Instituut voor de Bouw voorstelt in Brabantse weilanden 85.000 huizen te bouwen, kun je uittekenen wie daar allemaal voor en tegen zijn. Progressieve wethouders zijn doorgaans tegen, want voor vogels. Maar omdat zij ook wel iets weten over de schrijnende woningnood, zeggen ze dat ze het rapport eerst goed moeten bestuderen, in de hoop er daarna over te kunnen zwijgen. Conservatieve wethouders willen altijd graag de betonmolen aanzetten, maar worden ook op de hielen gezeten door woedende boeren. Die vinden via hun lobbyclub LTO dat er juist meer boerenland moet komen.