BD
Volledig scherm
PREMIUM
© BD

Van de hoofdredacteur: het hertenkamp hoort in het rijtje van burn-out en dieselmotoren

BDVerbijsterend, zei een collega op de redactie. En daarmee verwoordde hij precies mijn aanvankelijke gevoel toen ik het hoorde: het ministerie laat de hertenkampjes uitfaseren. Er komt een verbod op nieuwe kampherten en als het laatste geïnterneerde dier is overleden, heeft Nederland geen hertenkampjes meer.

 1. Mening | De grootste fout was het sluiten van alle grenskantoren
  Lezersbrieven

  Mening | De grootste fout was het sluiten van alle grenskanto­ren

  In het Schengenverdrag is geregeld dat er op dit moment tussen 27 Europese landen vrij verkeer van personen en goederen mogelijk is. Op 14 juni 1985 ondertekenden de regeringsleiders van België, Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk het Verdrag van Schengen. Ze kwamen overeen de personencontrole aan hun gemeenschappelijke grenzen af te schaffen. Met de steeds maar toenemende criminaliteit snap je niet dat iedereen tegenwoordig zomaar door alle Schengenlanden kan reizen. Het rare is dat criminelen en kwaadwillende personen, zeker over land, geen strobreed meer in de weg wordt gelegd. Oké, grenscontroles zoals in mijn tijd (1971-1975) als marechaussee aan de Duitse grens, toen bijna iedereen werd gecontroleerd bij inreis op geldige reisdocumenten, is misschien wel een beetje te veel van het goede. Maar helemaal geen controle zoals nu, dat is het toch ook niet. De grootste fout destijds was het sluiten van alle grenskantoren. Het was beter geweest om al die grensovergangen gewoon te blijven bezetten met marechaussee en douane. Criminelen en kwaadwillenden weten dan dat er controle binnen de grenzen van al die Schengenlanden plaats kan vinden. En controle is waar dit soort figuren liever niet mee te maken willen hebben. Of valt dit dan ook onder etnisch profileren? De rechtszaak werd mede aangespannen door Mpanzu Bamenga uit Eindhoven [BD 15 februari; ‘Gerechtshof: Marechaussee mag niet etnisch profileren’]. Hij werd een paar jaar geleden uit de rij gepikt door de marechaussee en is nu blij met het verbod op etnisch profileren. Je vraagt je af of die rechters bij het gerechtshof wel van deze tijd zijn om zich uit te spreken over hoe de doorgewinterde marechaussee-professional, die goed in staat is het kaf van het koren te scheiden, zijn/haar werk moet doen. Voor al die marechaussees die nu onder een vergrootglas liggen, wordt met deze uitspraak hun werk haast onmogelijk gemaakt.
  Bernheze, Boxtel, Alphen-Chaam, 's-Hertogenbosch, Oirschot, Goirle, Boekel, Tilburg, Gilze en Rijen, Loon op Zand, Maasdriel, Sint-Michielsgestel, Dongen, Heusden, Meierijstad, Maashorst, Altena, Reusel-De Mierden, Oisterwijk, Waalwijk, Oss, Vught, Zaltbommel
 2. Wandelen op YouTube: van kneukels en krabben tot honderd jaar haven
  PREMIUM

  Wandelen op YouTube: van kneukels en krabben tot honderd jaar haven

  TILBURG - Boerderijen binnen de Ringbanen. Kneukels en krabben. Deze en gene kaant. Titels zijn het. Niet van streekromans, hoewel dat best had gekund: Kneukels en krabben – de lotgevallen van een straatventer, met vervolgens een paar honderd ronkende pagina’s over Leonard van Loon, de Tilburgse textielarbeider die halverwege de vorige eeuw een paar avonden per week door de stad fietste met een mand vol Zeeuwse alikruiken, en zijn kneukel- en krabbenkreten door de straten liet galmen.
  Tilburg
 1. Mening | De boerenstand hebben we in Nederland hard nodig
  Lezersbrieven

  Mening | De boeren­stand hebben we in Nederland hard nodig

  Wie het artikel over Caroline van der Plas zo vlak voor de provinciale verkiezingen leest, krijgt nou niet meteen de indruk dat men hier in Brabant op haar zit te wachten [BD 23 februari; ‘De gewiekste trucjes van Caroline van der Plas’]. Tijdens het lezen van het stuk krijg ik het idee dat het door een gevestigde partij is aangeleverd en klakkeloos gepubliceerd is. Het probleem met het stikstofdebat is dat niemand het weet. Hoogleraren op het gebied van stikstof lopen er hier in Nederland voldoende rond en zitten echt niet op één lijn. Het is maar wie jouw politiek goedgezind is die je aan het woord laat. Verder in het artikel onder de noemer ‘kalk’ durf ik gerust te stellen dat hier niks van klopt maar het is te ingewikkeld om dit in een paar zinnen uit te leggen. Caroline komt op voor het behoud van de boerenstand in Nederland en die hebben we hard nodig omdat voedsel steeds duurder gaat worden. Dat proces is nu al ingezet.
  Bernheze, Boxtel, Alphen-Chaam, 's-Hertogenbosch, Oirschot, Goirle, Boekel, Tilburg, Gilze en Rijen, Loon op Zand, Maasdriel, Sint-Michielsgestel, Dongen, Heusden, Meierijstad, Maashorst, Altena, Reusel-De Mierden, Oisterwijk, Waalwijk, Oss, Vught, Zaltbommel
 2. Mening | Een stadionverbod, hier en waar dan ook ter wereld
  Lezersbrieven

  Mening | Een stadionver­bod, hier en waar dan ook ter wereld

  Een fan stormt het veld op en mishandelt een keeper. Nu vindt zijn advocaat dat deze figuur heel zielig is want hij krijgt haatmail [BD 27 februari; Haatmail treft gezin ‘veldbestormer’ PSV, zijn advocaat is boos op Marcel Brands]. Denk eens na, hoe zal de keeper en de rest van de teams zich voelen? Je niet meer veilig voelen als je een potje gaat voetballen. Deze man en zijn hele familie moeten een levenslang verbod krijgen om naar een wedstrijd te gaan, hier en waar dan ook ter wereld. Hij verpest alles voor de echte fans en zet voetbal in een negatief daglicht. Ik ben het helemaal eens met de uitspraak van de directeur van PSV: levenslang stadionverbod. Maar dan ook voor alle andere sportevenementen ter wereld.
  Bernheze, Boxtel, Alphen-Chaam, 's-Hertogenbosch, Oirschot, Goirle, Boekel, Tilburg, Gilze en Rijen, Loon op Zand, Maasdriel, Sint-Michielsgestel, Dongen, Heusden, Meierijstad, Maashorst, Altena, Reusel-De Mierden, Oisterwijk, Waalwijk, Oss, Vught, Zaltbommel