'Staat er dan nog iemand stil dat dit vitale beroep onmisbaar is?'
Volledig scherm
PREMIUM
'Staat er dan nog iemand stil dat dit vitale beroep onmisbaar is?' © BSR Agency

Verpleegkundigen zijn nu onze helden, en straks?

opinieAls lid van de Raad van Bestuur van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) ben ik bijzonder trots op onze eigen helden: onze verpleegkundigen. Het is ook mooi en ontroerend te zien hoe dat gevoel breed in de hele samenleving leeft. Het applaus was hartverwarmend en heel terecht.

 1. Het is niet ethisch om de uitgestorven dodo opnieuw tot leven te wekken
  Jouw mening

  Het is niet ethisch om de uitgestor­ven dodo opnieuw tot leven te wekken

  Amerikaanse wetenschappers willen door middel van dna-analyses, genetische bewerkingstechnologie en synthetische biologie lang uitgestorven dieren terughalen. De sinds het eind van de 17de eeuw uitgestorven dodo staat in dat spannende gen-verhaal centraal. De wolharige mammoet en de Tasmaanse tijger staan ook op het verlanglijstje. Gulle gevers hebben inmiddels 225 miljoen dollar gedoneerd voor het ambitieuze project. Echter, aan dna-technieken en klonen kleven nu eenmaal ethische bezwaren. Mogen wij de natuur op deze manier een handje helpen?
 1. Vervulde je de dienstplicht, werd je daar bijna verwijtend op aangekeken
  Lezersbrieven

  Vervulde je de dienst­plicht, werd je daar bijna verwijtend op aangekeken

  De heer Ton Welter beschrijft treffend de lamlendige houding die veel Nederlanders (en daardoor ook ambtenarij en politiek) jarenlang hadden ten aanzien van onze defensie [BD 24 januari; ‘Bureaucratie verlamt onze krijgsmacht’]. Als je in de jaren 70 nog netjes de militaire dienstplicht vervulde, werd je daar bijna verwijtend op aangekeken. Demonstreren op het Malieveld was ‘in’. Decennialang verdomde Nederland te voldoen aan de 2-procentnorm van de Navo. Wij konden van het daarmee bespaarde geld (en door roekeloos Groningen leeg te pompen) onze verzorgingsstaat steeds verder optuigen. Achter de brede rug van de VS weggedoken, konden wij onszelf wijsmaken dat de wereld een paradijs zou worden als men maar goed naar ons luisterde. Ook onze dik betalende beschermheer kreeg regelmatig onder uit de zak. Het artikel van de heer Welter verdient zeer serieus genomen te worden. Hopelijk is het nog niet te laat!
 2. 389 euro voor een playbackende oma
  PREMIUM

  389 euro voor een playbacken­de oma

  ,,Madonna treedt op in de Ziggo Dome, lees ik hier. Zullen we daar heengaan?” jubelt mijn vrouw naast me op de bank. ,,Sgoed. Leuk”, mompel ik. Madonna is – netjes uitgedrukt – niet helemaal mijn muziek. Nooit geweest ook. Maar ik snap heel goed dat mijn vrouw deze kans wil grijpen om de wereldster uit haar jeugd nog één keer te kunnen zien optreden. Concertbezoekjes zijn immers herinneringen voor het leven. Achteraf kun je zeggen dat je ‘erbij’ was toen en toen.