Van Assendelft Fotografie
Volledig scherm
PREMIUM
© Van Assendelft Fotografie

‘Volle bak’ bij de Maashorst Series honkbal: wat doet deze wethouder-pitcher?

Column ThansWelkom bij de Maashorst Series honkbal, een meeslepende en doldwaze wedstrijd die in de cruciale eindfase is beland. Aan slag zijn de Red Sox Uden, in het veld van Park Moleneind staat de gemeente Maashorst met de zoveelste wethouder als pitcher op de werpheuvel die de wedstrijd moet zien binnen te slepen.

 1. Jeugdzorg moet weer een overheidstaak worden om gemeenten te behoeden voor een financieel ravijn
  Jouw mening

  Jeugdzorg moet weer een overheids­taak worden om gemeenten te behoeden voor een financieel ravijn

  Al vijf jaar op rij is Tilburg financieel de gezondste gemeente van Nederland. Ook vandaag weer geeft BDO Accountants ze een dikke 10. Net als Oss. Toch vrezen beide voor wat ze – afzonderlijk van elkaar – ‘het ravijn’ noemen. Meer dan de helft van de gemeenten in Nederland verwacht 2023 af te sluiten met een tekort. Voor een belangrijk deel komt dat doordat Den Haag zoveel taken op hun bordje heeft geschoven. Een van de grootste kostenposten: de dolgedraaide jeugdzorg.
 2. Onze aarde groeit niet
  Lezersbrieven

  Onze aarde groeit niet

  Graag reageer ik op het goede artikel van Rob Bots in Podium [BD 22 december; Aanpak stikstof. Is dat ‘gezond’?]. De grootste veroorzaker van de stikstofuitstoot is de mens. Volgens Rob gaat het bij het terugdringen daarvan om mensenlevens en gezonde levensjaren van Brabanders. Maar zolang wij alleen maar kunnen denken in groei, in woningbouw, in de aanleg van wegen en dus in economische groei, gaan we voorbij aan het feit dat onze aarde niet groeit en dat er een bepaalde verhouding moet zijn tussen mens en natuur. Alle vormen van groei zullen die verhouding verder verstoren. De politiek is het erover eens dat er in Nederland een miljoen woningen bij moeten komen. En dat de bevolking zal groeien naar 20 miljoen inwoners. Uiteraard gun ik iedereen een woning, maar we moeten ons wel realiseren dat al deze woningen ergens gebouwd moeten worden en dat dit ten koste gaat van de natuur en dus ook van de biodiversiteit. Deze levensbedreigende verstoring zal leiden tot nieuwe pandemieën, want uiteindelijk is de natuur de baas. Laten we ons bewust zijn van het feit dat het geld hoofdzakelijk wordt uitgegeven aan het verplaatsen van het probleem. En niet aan een structurele en menswaardige oplossing.
 1. Brabant en de slavernij
  Lezersbrieven

  Brabant en de slavernij

  Wat een goed artikel van de heer Wim Nolens [BD BD 3 januari; ‘Ik schaamde mij als Nederlander’]. Ook wij waren in Fort Elmina en wij vonden het verschrikkelijk om te zien. Wij waren ook in Stonetown en daar was het onder de Arabieren minstens net zo erg. Erkennen dat het fout gegaan is, vind ik voor de nazaten dan ook heel belangrijk. In verband met het grote risico op het oplopen van dodelijke ziektes bleven de Westerse slavenhandelaren veelal aan de kust. Mensen werden daarnaartoe gebracht. Waar er twee onheus handel drijven, hebben er twee schuld. Zou het niet logischer zijn dat er excuses gemaakt worden door de nazaten van de Hollandse zowel als de Ashanti-profiteurs van de slavenhandel alsmede van de nazaten en de profiteurs van de slavenhouders? Waarom moeten mensen zich bij een rondleiding plaatsvervangend schamen voor Nederland terwijl hun voorouders zelf niets met de slavenhandel te maken gehad hebben? Waarom kiest het BD voor een dergelijke kop? En waarom spreekt het BD in een eerder artikel van een verregaande rol van de Generaliteitslanden, welke zelf eeuwenlang werden achtergesteld? Plaats de zaken in het juiste totaalplaatje. Helaas worden momenteel overal in de wereld nog steeds heel veel mensen uitgebuit. Laten we met zijn allen proberen iedereen te behandelen zoals we ook zelf behandeld zouden willen worden.