Volledig scherm
PREMIUM
© BD

Waarom aftreden? CDA’ers zijn juist heel goed in de spagaat

ColumnDe twee Brabantse provinciebestuurders van het CDA zijn afgetreden omdat zij zich, naar hun eigen waarneming, in een spagaat bevonden. Om het allemaal nog enigszins te kunnen volgen, ben ik daarom maar eens gaan uitzoeken wat een spagaat precies is. En wat je overkomt als je daar in zit. Want de stikstofcrisis is al ingewikkeld genoeg; daar komt nu ook de spagaat nog bij. 

Wikipedia: ‘Bij een spagaat wijst een been naar voren en een been naar achteren’. Vooral CDA’ers moeten heel behendig zijn in de spagaat omdat zij in de politiek nooit willen kiezen tussen de ene kant of de andere. Deze ideologische lenigheid hebben zij van jongs af aan geoefend. Ik las ook nog dat je een spagaat in één week kunt leren door lekker te stretchen. Dus is dat aftreden vanwege een spagaat om allerlei redenen opmerkelijk en vooral overbodig.

  1. Waarom het absoluut noodzakelijk is dat we op de tenen van de macht gaan staan
    PREMIUM

    Waarom het absoluut noodzake­lijk is dat we op de tenen van de macht gaan staan

    De eerste uitnodiging voor een nieuwjaarsreceptie ligt weer op mijn bureau en daarmee liggen er ongetwijfeld ook wat ongemakkelijke ontmoetingen in het verschiet. Ontmoetingen met mensen bij wie ik het afgelopen jaar stevig op de tenen ben gaan staan, bijvoorbeeld in deze rubriek. Het waren tenen van burgemeesters, commissarissen, officieren van justitie en andere hoge functionarissen. Straks schud ik ze de hand en we zullen beleefd zijn. We zijn immers professionals.