Volledig scherm
© Marc Bolsius

Waarom komen er zoveel Oost-Europeanen? En waar brengen we ze in hemelsnaam onder?

COLUMNEén van de lessen die ik als journalist ooit geleerd heb, noem ik voor mezelf nog steeds de Les van Fortuyn. Het gaat erom dat media niet weg moeten kijken van ongemakkelijke zaken. Dus duikt het Brabants Dagblad de komende dagen diep in het Polenprobleem.

poll

Als de huisvesting goed is geregeld, zijn Oost-Europese werkers welkom

 • Eens (29%)
 • Oneens (71%)
1172 stemmen

Wegkijken deden we collectief toen eind jaren negentig het maatschappelijk ongenoegen over asielzoekers en immigratie toenam. Er werd veel niet gezegd en niet geschreven om de onvrede niet aan te blazen en de kwetsbare vluchtelingen uit de maatschappelijke wind te houden.

Toen Pim Fortuyn kwam en wél zei waar het volgens hem op stond, bleek dat er een enorme kloof was gegroeid tussen pers en politiek aan de ene kant, en de samenleving aan de andere kant. Media hadden verzaakt in hun informatieplicht en geloofwaardigheid verloren. Ik ben het nooit eens geweest met de extreme stellingen van Fortuyn, maar deze les ben ik nooit vergeten.

Quote

Hele dorpen en wijken staan op hun kop om de komst van 'Polenho­tels' tegen te houden.

Lucas van Houtert

Dus vond ik het hoog tijd dat we in het BD een fenomeen onder de loep gingen nemen dat de gemoederen danig verhit: de huisvesting van vele duizenden Oost-Europese arbeidsmigranten in de regio. Het is een wat ongemakkelijke kwestie omdat hij uiteindelijk gaat over de vraag of onze buitenlandse medemens hier welkom is. Net als destijds bij asielzoekers. Maar inmiddels staan hele dorpen en wijken op hun kop om de komst van 'Polenhotels' tegen te houden. De overlast die de arbeidsmigranten veroorzaken, het gevoel van onveiligheid, het is veel mensen gewoon teveel. Ondertussen zetten bedrijven hun poorten wijd open voor nieuwe aanvoer van vlijtige handen uit het buitenland.

Migrantenhotel

Vanaf zaterdag duiken we diep in het Polenprobleem (het merendeel van de arbeidsmigranten komt inderdaad uit Polen). Wat betekent het als het rijtjeshuis naast je wordt opgekocht en omgebouwd tot migrantenhotel? Is er iets aan te doen? Hoe komen de Oost-Europeanen hier, wat verdienen ze, drinken ze inderdaad zoveel? Gaan ze ooit weer weg? Hoe hard zijn ze eigenlijk nodig, bij de Bol.coms en de Coolblues? Zijn er geen Nederlandse handen beschikbaar? En die zesduizend krachten die er komende jaren naar verwachting nog bijkomen in Hart van Brabant, hoe brengen we die in hemelsnaam onder?

We gaan geen vragen uit de weg, maar verliezen ons niet in de hitte van het debat. Onze website en onze opiniepagina in de krant stellen we open voor reacties. Dus laat ons weten wat u vindt, reageer onder dit artikel of mail uw reactie.
 1. Geschiedenis
  PREMIUM

  Geschiede­nis

  U weet het natuurlijk wel, en u hebt de olijven dus al in huis gehaald, maar voor die enkele cultuurbarbaar die het niet standaard op de mentale evenementenkalender heeft staan: vandaag vieren we de stichtingsdag van Rome. Op 21 april, in 753 voor Christus, werden daar de eerste piketpaaltjes de grond in geslagen. U kent het verhaal: de tweeling Romulus en Remus, op dubieuze wijze verwekt door oorlogsgod Mars, werd in een mandje op de Tiber gezet, spoelde aan, werd opgevoed door een wolvin en zette zich neder in een nederzetting. Zo ging dat vroeger. En toen de vraag kwam naar wie de stad vernoemd moest worden, maakte Romulus zijn broer van kant. Einde discussie. Het werd Rome.
 2. Als buurvrouw zou ik ook wakker liggen van dat toekomstige Polenpand
  PREMIUM

  Als buurvrouw zou ik ook wakker liggen van dat toekomsti­ge Polenpand

  De burger mee laten doen. Waalwijk maakt daar werk van. Het klinkt als een folder maar het is echt zo. Waspikkers maken een klauterwoud met geld gewonnen met Het Beste Idee van Waalwijk. Bewoners van de Thorbeckelaan krijgen voor elkaar dat de gemeente hun platanen laat staan. Besoyenaren mogen kiezen welk van de twee plannen voor de gymzaal aan de Floris V-laan doorgaat. En krijgen daar zelfs meer tijd voor als ze daar om vragen. Mijn stadje kent al jaren een Inwonerspanel waar ik zelf ook regelmatig in mee mag denken, praten en invullen over van alles. Wordt lid! We zoeken nog meer meedenkers.