Volledig scherm
Nederland, Den Bosch,plaatsvervangend hoofdredacteur Joris Roes © copyright Marc Bolsius

Waarom publiceerde deze krant gevoelige informatie over de burgemeestersprocedure?

COLUMN - Er is een slagveld aangericht, zei Ton Rombouts, nu nog burgemeester van Den Bosch. Ik moest er even over nadenken. Uiteraard beseffen we dat onze publicaties over de nieuwe burgemeester van Den Bosch verregaande consequenties hebben. Maar slagveld? Zo'n krachtterm was nog niet in me opgekomen.

Na de eerste artikelen woensdagmorgen werden we overstelpt met reacties. Gelukkig veel complimenten voor het journalistieke vakwerk van collega Jos van de Ven. Maar ook enkele in de categorie 'was het nou echt nodig om dit allemaal op straat te gooien'.

Daar hebben we het uiteraard op de redactie ook vóóraf uren over gehad. Als wij twijfelen of we iets moeten publiceren, gaat altijd dezelfde zin door mijn hoofd: Wij zijn er om dingen in de krant te zetten, niet om ze eruit te houden.

Die zin helpt vaak om een beslissing te nemen in het voordeel van de lezer. Ik ga er tenminste vanuit dat u onze site en krant leest om zoveel mogelijk te weten te komen.

Dat wil niet zeggen dat we daarna niet meer nadenken. Integendeel. We hebben heel lang gediscussieerd. Wat schrijven we wel op, wat niet? Wat is onze verantwoordelijkheid en waar houdt die op?

Kan dan alles? Zeker niet. Gaat het nooit mis? Zeker wel. De foto van Ajax-voetballer Abdelhak Nouri in onze maandagkrant, die met opengesperde, weggedraaide ogen op het veld lag net nadat hij hartproblemen kreeg, hadden we niet moeten plaatsen.

Maar de namen van de mensen die graag burgemeester van Den Bosch willen worden? Die wel. De inwoners van Roermond hebben er recht op om te weten dat hun burgemeester na twee jaar alweer verder kijkt. We konden een uniek inkijkje geven in een proces dat zich normaal achter potdichte deuren afspeelt. Dat willen wij onze lezers niet onthouden. Wie solliciteert naar een functie in het openbaar bestuur, krijgt invloed op het wel en wee van anderen. En ligt daarom onder het vergrootglas van de journalistiek.

Het slagveld overziend zie ik een aantal burgemeesters en een Kamerlid met de aspiratie voor een andere baan. Ambitie is niks om je voor te schamen.

In de rubriek 'Beste lezer' gaan leidinggevende redacteuren in op ontwikkelingen bij het BD of in de journalistiek in het algemeen. Reacties: j.roes@bd.nl