Volledig scherm
PREMIUM
© BD

Waarom wij vrij zijn op Hemelvaartsdag

ColumnEr zijn allerlei websites waarop heel geduldig wordt uitgelegd wat het essentiële verschil is tussen Kerstmis en Pasen. Want er zijn steeds meer mensen die dat niet zo goed uit elkaar kunnen houden. Gaat Jezus dan dood met Kerstmis? Nee, heb ik wel eens uitgelegd met als ezelsbruggetje: je moet eerst geboren worden vóór je dood gaat. 

Dus Kerstmis is de geboorte, maar zoiets als een kribbe vervaagt ook. Pasen is de verrijzenis. Ook geen populair begrip. Ik vond op internet een filmpje waarop Pasen wordt uitgelegd: Jezus klapt van binnenuit zijn eigen doodskist open en staat op met de vrolijke blik van: moet je kijken wie hier weer is! Ik vroeg me af waarom ze in zo’n filmpje niet uitgaan van een in de rots gehouwen graf, waar een steen voor is gerold. Want zo was het en nog gewikkeld in doeken ook. Dat alles blijkt een brug te ver.

  1. Huiveren over ‘koffie-euthanasie’
    PREMIUM
    opinie

    Huiveren over ‘kof­fie-euthanasie’

    De levenswens van de diep demente oudere moet voor de arts bij een verzoek om euthanasie niet richtinggevend zijn; dat is waar het recente arrest van de Hoge Raad op neerkomt. De Hoge Raad bevestigde onlangs de vrijspraak door de rechtbank in Den Haag van de arts die in 2016 euthanasie verleende aan een vrouw die diep dement was: dat de arts zonder medeweten van de patiënte het slaapmiddel door haar koffie had geroerd, is geoorloofd en dat de arts niet meer met de patiënte heeft gesproken over haar doodswens is, gezien haar ernstige dementie, begrijpelijk. De zaak is bekend geworden als de ‘koffie-­euthanasie’.