'Ik kon zelf de was in de wasmachine stoppen, dat betekende 14 minuten minder hulp.' foto frans nikkels
Volledig scherm
PREMIUM
'Ik kon zelf de was in de wasmachine stoppen, dat betekende 14 minuten minder hulp.' foto frans nikkels © frans nikkels

Wat als ik de vaandeldrager word van alle kwetsbare ouderen?

opinieNooit had ik gedacht dat ik op mijn 88ste nog eens een brief naar de krant zou sturen. Ik ben namelijk geen klagerig type. Hoewel mijn leven niet over rozen is gegaan - ik heb man en kind verloren, een aantal nare ziektes doorgemaakt - probeer ik nog steeds meer stil te staan bij de ups dan bij de downs in mijn leven. De laatste tijd valt het mij echter heel zwaar om positief te blijven. Niet vanwege de coronamaatregelen. De lockdown vind ik ook moeilijk, maar dat geldt voor ons allemaal en ik zie wel in dat deze maatregelen noodzakelijk zijn.

 1. Op deze 4 mei is ‘Het mag nooit meer gebeuren’ een 
rituele, loze wens geworden
  PREMIUM
  Column

  Op deze 4 mei is ‘Het mag nooit meer gebeuren’ een rituele, loze wens geworden

  Steeds als 4 mei dichterbij komt, zoek ik naar foto’s waarop de oorlog is te zien op herkenbare plaatsen. Het allerergste: Duitsers of NSB’ers marcherend door onze eigen straat. De omgeving is niet wezenlijk veranderd, het tuig is weg, het stampen van de laarzen is verstomd. Maar ze waren er wel. Ik kijk naar dergelijke foto’s om me er steeds weer van te doordringen hoe de onmenselijkheid bezit had genomen van de wereld dichtbij.
 2. Opinie | Deverra (47) is al 10 jaar ziek door Q-koorts: ‘De financiële strop is de zoveelste klap in mijn gezicht’
  PREMIUM

  Opinie | Deverra (47) is al 10 jaar ziek door Q-koorts: ‘De financiële strop is de zoveelste klap in mijn gezicht’

  Stel je voor. Op een dag word je ziek. De oorzaak is een bacterie die van geiten en schapen komt, Coxiella Burnetti oftewel Q-koorts. Een zoönose. En stel dat deze bacterie ervoor zorgt dat er een groot verlies plaatsvindt. Verlies van gezondheid, werk en inkomen, sociale contacten maar ook eigenwaarde, zelfvertrouwen, geloof en hoop voor de toekomst. Deverra Jansen (47) heeft al tien jaar Q-koorts en doet hier haar verhaal.