We hebben meer Maashorst en minder graashorst nodig
GASTOPINIE - In het Maashorst Manifest (2009) is de visie verwoord die de grondslag vormt voor de functie en de profilering van het gebied. Er wordt niet gemikt op een museum-functie, maar op een evolutie die de eigentijdse ontwikkeling van vraag en aanbod zal volgen. Het gebied krijgt een dubbel doel: volop ruimte voor zowel natuur als voor recreatie. Bij de ontwikkeling zal rekening gehouden worden met enerzijds de natuurlijke basis van het gebied en anderzijds de wijze waarop het gebied door onze voorouders ontwikkeld is. Streekeigen identiteit is daarbij een belangrijke waarde. Het landschap moet bewerkt, begraasd en benut worden om kwaliteit te houden en niet te verloederen.
Delen per e-mail
Bij de uitwerking van deze brede grondslag in het Natuurplan (2010) en later het Inrichtings en Beheerplan (2015-2019), het IBeP, stijgt de ambitie. Het streekeigene verschuift naar het op de kaart zetten van het gebied als nationale attractie. Het ontwikkelingsspoor wordt smaller. De nadruk op begrazing wordt groter. De grazers zelf en het graasgebied ook. Het lijkt erop dat de héle Maashorst één begrazingsbied wordt met wildernis via procesnatuur.
Vraagtekens
Tijdens dit traject worden vraagtekens en zorgpunten van diverse betrokken partijen weerlegd of als denkbeeldig afgedaan. Pas als er onlangs in een afgesloten wengebied zich incidenten voordoen met wisenten en als onbekommerde recreatie in het gedrang blijkt te komen, hebben de signalen van omwonenden en gebruikers effect. Het BRT, het Bestuurlijk regie Team stelt voor de IBeP-planning los te laten en het experiment te bevriezen.
Zorgen van bewoners en omwonenden waren de aanleiding voor de oprichting van onze groep. We hebben verder gekeken dan alleen de zorg om wisenten. We hebben de functies van het gebied voor deze regio en voor de bewoners erbij betrokken. We hebben oorzaken en achtergronden bekeken, en een groot deel van de ijsberg boven water kunnen halen.
De uitkomst van een speciale studie naar de Maashorst is dat bij volcontinu begrazing
1) de centrale ruimte waarschijnlijk toch dicht zal groeien; 2) het natuurlijke bos eromheen mager zal uitpakken en 3) er negatieve effecten te verwachten zijn voor het wijst-herstel.
Minpunten
Andere deskundigen wijzen op basis van onderzoek elders op andere minpunten van 24/7 begrazing, zoals het verdwijnen van beschermde planten en de achteruitgang van de biodiversiteit. Met name exoten als wisenten hebben bovendien veel meer oppervlakte nodig om hun natuurlijke gedrag te kunnen ontplooien. Wisenten hebben nog een ander specialisme: naast het kort houden van grassen en andere gewassen, vreten ze 's zomers jonge boompjes weg en 's winters snoeien en schillen ze de oudere.
Regionale behoefte
Kunnen wij ons dergelijke grazers in deze regio wel permitteren? De stevige bloei van de veehouderij brengt, behalve economische bedrijvigheid, ook veel luchtverontreiniging en fijnstof mee. Deze emissies dragen ook bij aan de verslechtering van ons klimaat en de achteruitgang van de natuur. Om daar voor nu en voor de toekomst iets aan te doen, hebben we hier juist meer behoefte aan bomen. Vanwege hun filterende werking. Omdat ze zuurstof produceren. En vanwege de noodzaak om meer CO2 op te slaan.
Daarom. Wij vragen een heroverweging. Wij willen nuancering van het huidige smalspoorbeleid. Het Maashorst Manifest biedt beleidsmatig meer ruimte. Onze aandachtspunten:
- beperking van de nieuwe wildernis tot een educatieve exemplarische leefgemeenschap;
- focus op virtuele beleving van wildernis-attractie in een spraakmakend bezoekerscentrum;
- begrazing op maat van de centrale ruimte door streekeigen vee van eigen boeren;
- voorrang voor natuur met een functie voor herstel van luchtkwaliteit en klimaatschade;
- een breder profiel voor de Maashorst met soortenrijkdom, archeologie en geologie (wijst).
En met een veilige en toegankelijke Maashorst is draagvlak weer vanzelfsprekend. En dat draagvlak is zowel volgens het Manifest als volgens het Natuurplan cruciaal.
Frank van den Dungen is lid van de Bernhezer Buitenwacht, participerend in het samenwerkingsverband de Maashorstburgers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Jumbo reorganiseert, maar mij als trouwe klant is niets gevraagd
Als ik op de A2 bij Utrecht langs het grote glazen hoofdkantoor van de FNV rij, mompel ik vaak: toch te veel contributie betaald. Een vakbond moet eenvoud en vooral soberheid uitstralen. -
PREMIUMColumn
Er zijn helemaal geen pilots nodig om te weten dat veel al veilig open kan
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMopinie
Een liegende premier of een opportunistische oppositie?
Ik zal het maar eerlijk bekennen; ook ik moest slikken toen ik hoorde dat, in tegenstelling tot wat Rutte had gezegd, het wel degelijk over Omtzigt was gegaan in de gesprekken met de verkenners. Hoe kan een mens dát nou vergeten? Inmiddels ben ik overtuigd dat dit wél kan en gezien het feitenrelaas zelfs zeer waarschijnlijk is. Dat nu in de herinnering van velen staat dat Rutte gezegd zou hebben ‘Omtzigt functie elders’ is een frame dat door het schreeuwend deel van de Tweede Kamer is gemaakt. Dát is immers niet gezegd door Rutte. -
PREMIUMColumn
De coronaprik is al voorbij voor ik het doorheb
Begeleid door kerkklokken die haast opgelucht beieren om de verrijzenis te vieren, ben ik op weg naar de prikstraat. Het is vroeg op paaszondag. Een deel van Nederland spoedt zich ter kerke. Hier en daar zal wel weer een journalist worden gemolesteerd door een orthodox kort lontje. Een groot deel van Nederland zoekt eieren, en ik ben door het RIVM uitverkoren voor de vaccinatie. Ik dacht nog wel even: als ik een trouw kerkganger was geweest, hoe had ik dit dan gemoeten op het hoogfeest van Pasen? Gaat prikken voor alles? -
PREMIUMColumn
‘Wat vindt u van Marnixville? Of Bakercity?’
Goedemorgen, Eerste Kamer, u spreekt met de Fractie-Nanninga.
-
PREMIUMopinie
Vertel eerst dat kernenergie veilig is
De discussie over een kerncentrale in Brabant laait op, inclusief het hardnekkige beeld dat kernenergie gevaarlijk is. Van dat beeld moeten af. -
PREMIUMopinie
Een mestfabriek? ‘See you in court!’
Het is niet verwonderlijk dat een provincie met bijna twee keer zoveel varkens als mensen zich zo nu en dan afvraagt hoe met de varkensmest moet worden omgegaan. Uitrijden is op deze grote schaal geen optie, maar er zijn alternatieven in de vorm van mestfabrieken. Deze mestfabrieken kunnen wel grootschalig mest verwerken, maar dat gaat logischerwijs niet zonder hinder voor de omgeving. -
PREMIUMopinie
Een vanzelfsprekend klimaatbeleid, en liberaal
Wie gaat met wie regeren? Voor het klimaatbeleid hoeft dat niet uit te maken. Een groot aantal maatregelen is namelijk vanzelfsprekend.