'We hebben verder gekeken dan alleen de zorg om wisenten.'
Volledig scherm
'We hebben verder gekeken dan alleen de zorg om wisenten.' © GertJan de Groot

We hebben meer Maashorst en minder graashorst nodig

GASTOPINIE - In het Maashorst Manifest (2009) is de visie verwoord die de grondslag vormt voor de functie en de profilering van het gebied. Er wordt niet gemikt op een museum-functie, maar op een evolutie die de eigentijdse ontwikkeling van vraag en aanbod zal volgen. Het gebied krijgt een dubbel doel: volop ruimte voor zowel natuur als voor recreatie. Bij de ontwikkeling zal rekening gehouden worden met enerzijds de natuurlijke basis van het gebied en anderzijds de wijze waarop het gebied door onze voorouders ontwikkeld is. Streekeigen identiteit is daarbij een belangrijke waarde. Het landschap moet bewerkt, begraasd en benut worden om kwaliteit te houden en niet te verloederen.

 1. Een liegende premier of een opportunistische oppositie?
  PREMIUM
  opinie

  Een liegende premier of een opportunis­ti­sche oppositie?

  Ik zal het maar eerlijk bekennen; ook ik moest slikken toen ik hoorde dat, in tegenstelling tot wat Rutte had gezegd, het wel degelijk over Omtzigt was gegaan in de gesprekken met de verkenners. Hoe kan een mens dát nou vergeten? Inmiddels ben ik overtuigd dat dit wél kan en gezien het feitenrelaas zelfs zeer waarschijnlijk is. Dat nu in de herinnering van velen staat dat Rutte gezegd zou hebben ‘Omtzigt functie elders’ is een frame dat door het schreeuwend deel van de Tweede Kamer is gemaakt. Dát is immers niet gezegd door Rutte.
 2. De coronaprik is al voorbij voor ik het doorheb
  PREMIUM
  Column

  De coronaprik is al voorbij voor ik het doorheb

  Begeleid door kerkklokken die haast opgelucht beieren om de verrijzenis te vieren, ben ik op weg naar de prikstraat. Het is vroeg op paaszondag. Een deel van Nederland spoedt zich ter kerke. Hier en daar zal wel weer een journalist worden gemolesteerd door een orthodox kort lontje. Een groot deel van Nederland zoekt eieren, en ik ben door het RIVM uitverkoren voor de vaccinatie. Ik dacht nog wel even: als ik een trouw kerkganger was geweest, hoe had ik dit dan gemoeten op het hoogfeest van Pasen? Gaat prikken voor alles?
 1. Onbemande helikopter maakt historische eerste vlucht op Mars
  Play

  Onbemande helikopter maakt histori­sche eerste vlucht op Mars

 2. Kritiek op Radio 538-feest in Breda: '10.000 man is te veel'
  Play

  Kritiek op Radio 538-feest in Breda: '10.000 man is te veel'