Marc Bolsius
Volledig scherm
PREMIUM
© Marc Bolsius

We zetten chrysanten in de warmte, maar mensen in de kou

Mijn moeder heeft mij nogal straf opgevoed als het gaat om energieverspilling. Wat er op jonge leeftijd ingepompt wordt, gaat er nooit meer uit. Dus lopende kranen, open koelkasten of wijd open deuren in de winter, het drukt allemaal op mijn interne paniekknop. Als ik het tenminste in de peiling heb. Want soms geldt de wet van Johan Cruijff: je gaat het pas zien als je het door hebt.

 1. Het kabinet Den Uyl getuigde van grote beschaving
  Lezersbrieven

  Het kabinet Den Uyl getuigde van grote beschaving

  Enige dagen geleden presteerde premier en VVD’er Mark Rutte het, om in aanloop naar de Statenverkiezingen te zeggen dat we niet terug moeten naar de tijden van Den Uyl [BD 2 februari; ‘Kloof tussen winnaars en verliezers is te groot geworden’]. Voor een geschiedenisleraar een vertoon van onkunde. Waarom? Het kabinet Den Uyl (1973 – 1977) waarvan premier Joop den Uyl de grote gangmaker en inspirator was, getuigde van grote beschaving, visie en doortastendheid. Enkele voorbeelden.
 1. Minder snacken, meer bewegen op kantoor
  Lezersbrieven

  Minder snacken, meer bewegen op kantoor

  Met interesse las ik het artikel van Sanne Schelfaut [BD 19 januari] dat taart eten op het werk net zo slecht is als meeroken. Dat het aantal mensen met overgewicht de laatste jaren toeneemt is duidelijk waarneembaar. Alleen, om als belangrijkste oorzaak van zwaarlijvigheid het vele taartjes eten bij verjaardagen van collega’s te noemen, is mij een brug te ver. De grootste boosdoener is volgens mij het vele gesnack in een bedrijfskantine en ook thuis. Als tweede oorzaak: veel te weinig beweging. Tegenwoordig zitten de meeste mensen de hele dag achter een computer. Dat zie je in een fabriekshal met veel computergestuurde machines en in de meeste kantoorpanden. De enige beweging die dan op een dag gemaakt wordt, is de gang naar de bedrijfskantine en een aantal keer een bezoek aan het toilet. Daarom: meer sporten en minder snacken lijkt me een beter advies. Dan smaakt een taartje af en toe bij een verjaardag van een collega des te meer. En het is ook nog goed voor de teambuilding.
 2. Een wettelijk verbod op mobieltjes in de klas werkt niet. Laat het aan de scholen zelf over
  Jouw mening

  Een wettelijk verbod op mobieltjes in de klas werkt niet. Laat het aan de scholen zelf over

  Even tussen het huiswerk door appen of stiekem spelletjes spelen; een mobieltje in de klas is een omstreden politieke discussie geworden. Iedereen is het er wel over eens dat het gebruik in de klas moet worden teruggedrongen. Maar de Tweede Kamer is verdeeld over de manier waarop, terwijl het onderwijs zelf zegt geen voorstander te zijn van een verbod. Want hoe ga je handhaven. Wat is wijsheid?