Volledig scherm
PREMIUM
Het provinciehuis tijdens de renovatie in 2017. © Marc Bolsius

Weg met de provincie Noord-Brabant, lang leve de Brabantse regio’s

opinieDe provincie is een relikwie uit vervlogen tijden. De Brabantse regio’s hebben voldoende inwoners, culturele bagage én economische daadkracht om hun boontjes zelf te doppen. Aan de vooravond van de verkiezingen voor Provinciale Staten een pleidooi voor opsplitsing van de provincie.

Eerlijk is eerlijk. Als Limburgse inwijkeling keek ik er begin jaren negentig van de vorige eeuw niet echt van op, van de vele gezichten van ‘ons Brabant’. Tenslotte zijn Limburgers – zonder enige twijfel – kam­pioen diversiteit; elk dorp van enige omvang heeft zo ongeveer zijn eigen dialect, gebruiken én volksaard.

  1. Misschien heeft God de kathedraal wel gered, maar wat kan een journalist daar mee?
    PREMIUM

    Misschien heeft God de kathedraal wel gered, maar wat kan een journalist daar mee?

    Toen de laatste vlammen ­waren gedoofd en de dageraad een nieuw licht wierp op de stad, was de eerste vraag hoe de oude dame het had doorstaan. Op het netvlies stond nog de tornado van vlammen, de brandende toren die traag ineen zeeg. Maar toen de zon rees, bleek dat als door een wonder façade en muren nog overeind stonden. Binnen zagen we een berg geblakerd puin en resten bluswater. Maar het bord met ‘Silence’ stond nog gewoon op zijn plaats. Net als de kaarsen.