Vincent van Gogh, ‘De aardappeleters’, april-mei 1885, olieverf op doek.
Volledig scherm
PREMIUM
Vincent van Gogh, ‘De aardappeleters’, april-mei 1885, olieverf op doek. © Van Gogh Museum, Amsterdam

Wie schildert de nieuwe ‘aardappeleters’?

opinieOpnieuw verzuip ik in De aardappeleters. Ik ben in het Van Gogh Museum en probeer me voor te stellen welke boodschap Vincent met deze schildering wilde afgeven. Ik word als Mierlose boerenzoon verleid tot de gedachte dat het lot van de hardwerkende, arme boeren in Nuenen anno 1885 hem na aan het hart lagen. Maar is dat wel zo? Vormden die arme stumperds niet slechts een middel om zijn ontluikend schildertalent te bewijzen aan de wereld?

 1. ‘Begin dit jaar goed, ga op zoek naar gratis geld’
  PREMIUM
  COLUMN

  ‘Begin dit jaar goed, ga op zoek naar gratis geld’

  De eerste werkdag van 2022 begon met een stressvol klusje. Het aanvragen van Rijkssubsidie voor elektrisch rijden. Eindelijk heb ik een betaalbaar e-karretje gevonden dat er ook nog eens leuk uit ziet. Ik ga hier geen reclame maken. Maar vraag als u mij ergens ziet maar wat ik - als het goed is - ergens begin van de zomer ga rijden. Als u er ook een wil, wees er dan wel snel bij! Van de te verdelen 71 miljoen euro was er na twee dagen al ruim 20 miljoen aangevraagd.
 2. Hoe Rutte de pers keer op keer buiten spel zet rond de corona-persconferenties
  PREMIUM
  BD

  Hoe Rutte de pers keer op keer buiten spel zet rond de corona-persconfe­ren­ties

  Opeens was er weer een eerste ‘persco’. Een eerste, want na bijna twee jaar Hugo de Jonge stond daar nu naast premier Rutte een nieuwe minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers. Vooraf hadden we uitgebreid stilgestaan bij de nieuwe opzet die de briefing zou krijgen. We hadden zelfs een hele lijst van plussen en minnen van de oude persconferentie gemaakt. Wat ik zelf een mooie plus vond: De Jonge die geduldig wachtte tot de gebarentolk op haar plaats stond en dan een knikje gaf.