Volledig scherm
PREMIUM
. © BD

Wie vergeet er nou dat we niet mogen vergeten?

Op de radio en tv kwam het steeds maar weer voorbij en ook op Facebook liet de ene na de andere bekende weten op 4 mei twee minuten stil te zijn. ‘Jij ook?’ stond er dan bij. Natúúrlijk ben ik stil, dacht ik steeds, want wie is er nou niet stil op zo’n moment?

De hele week las ik verhalen over de oorlog. Over Hanneke, het 8-jarige meiske uit Den Haag dat ondergedoken zat in Eerde en Mariaheide. Haar moeder wist niet waar ze zat, maar kreeg een hint toen Hanneke die ene brief die ze mocht schrijven afsloot met ‘houdoe van Hanneke’. Of dan de artikelen over de in Veghel geboren Lambert Rooyackers die Sachsenhausen en Dachau overleefde en verzetsvrouw Cis Suijs uit Vlijmen die in drie concentratiekampen zat.

 1. Theresa May wordt wakker. Haar nieuwe leven moet beginnen, maar ze weet niet hoe.
  PREMIUM

  Theresa May wordt wakker. Haar nieuwe leven moet beginnen, maar ze weet niet hoe.

  Op 8 juni, in de vroege ochtend, wordt ergens aan de overkant, in het land dat is verworden tot de schlemiel van Europa, een vrouw wakker. Ze is niets. Heeft geen baan en ook geen reputatie meer. Haar naam is ­Theresa May. De vorige dag is een einde gekomen aan haar premierschap en als we de krantenkoppen mogen geloven gaat ze de geschiedenis in als mislukt premier. Ze was de vrouw die machteloos werd verpulverd tussen de arrogante regeringsleiders van de EU en haar eigen bizarre parlement. Ze was de vrouw van wie werd verwacht dat ze de brexit in goede banen zou leiden en haar volk bij de hand zou nemen, zoals in het oude testament Mozes zijn volk uit Egypte leidde. Het was allemaal mislukt.
 2. Met de teamgeest zit het wel goed in de lead-out van Jumbo
  PREMIUM

  Met de teamgeest zit het wel goed in de lead-out van Jumbo

  De Giro d’Italia loopt nog een dikke week door, dagelijks bergop. Een roze leiderstrui hangt al in Den Bosch; in Service Course, de magazijnen van de ploeg Jumbo Visma. In dit geval is het geen trui van Primoz Roglic, de Jumbo-kopman in de Giro, maar van Mike Teunissen. Deze Jumbo-renner die vorig jaar vanuit Noord-Limburg in Rosmalen is neergestreken, voltooide vorig weekeinde als eindwinnaar in het roze de Vierdaagse van Duinkerken.