Volledig scherm
PREMIUM
Groot-Brittannië incasseerde vele EU-subsidies voor het opknappen van zijn verouderde infrastructuur en voor het saneren van de zieltogende industrieën zoals de mijnbouw. In 2015 sloot de Kellingley Colliery in Knottingley. ‘Dat was het dan. Wil de laatste het licht uitdoen’, meldt het bord. © AP

Wil de laatste het licht uitdoen?

opinieNu het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU in een eindfase is beland, moeten er nog pittige onderhandelingen worden gevoerd. Intussen blijft de vraag hangen hoe verstandig het Britse besluit is de EU te verlaten.

Toen ik 43 jaar geleden ­begon als jong douaneambtenaar hadden we te maken met overgangsmaatregelen ten behoeve van de intreding van drie nieuwe lid-staten in de (toen nog) EG. Naast Ierland en Denemarken was ook het Verenigd Koninkrijk (VK) toegetreden tot de gemeenschappelijke markt en dat was zeker voor het VK niet voor niets. In de daaraan voorafgaande decennia was het knokken geweest om hun economie op een goed peil te krijgen en voor het VK was toetreding tot de EG dus een grote stap voorwaarts. Heel bijzonder om, nu ook mijn eigen douanecarrière langzaamaan ten einde loopt, mee te maken dat ze er weer uitstappen.