Volledig scherm
. © BD

Zijn het wel aso’s die met dik dertig kilometer per uur op krappe fietspaden voorbijrazen?

Het was een onschuldig ­berichtje over een fietser en een wielrenner die ­lelijk met elkaar botsten in Drunen. In het stukje stond nadrukkelijk: hoe zij met elkaar in botsing zijn gekomen, is niet bekend.

Het merkwaardige is dan altijd dat het grote publiek wél weet hoe het zit. De reacties op diverse websites logen er niet om. Ongelukken op fietspaden komen volgens het gros van de mensheid namelijk áltijd door die aso’s die met dik dertig kilometer per uur op krappe fietspaden voorbijrazen. Met een beetje pech doen ze dat ook nog in grote groepen. Van een fietsbel hebben de meesten nog nooit gehoord. Van een rem trouwens ook niet. Hooguit roepen die kerels die denken dat ze Tom Dumoulin zelf zijn iets van: aan de kant! En niet dat ze dan effe afwachten of je ook aan de kant gaat, hè. Nee joh, ze sprinten er gelijk langs. Levensgevaarlijk!

Ik ben getrouwd met zo’n type. Al is die van mij net als de meeste wielrenners lang niet zo aso als ­meestal beweerd wordt. Zo fietst hij altijd alleen en mijdt hij drukke fietspaden want anders moet-ie steeds in de remmen voor elektrisch fietsvolk en keuvelende ­dames met fietstassen.

Maar toch stond ook hij eens bij de 112-meldingen. Op de spoedeisende hulp trof ik hem vervolgens tierend aan. Het was háár schuld dat er nu een bot uit zijn arm stak! Hij fietste daar en zij week uit. Voor zijn wielen. Uit het niks. Maar toen ik haar belde, sprak zij net zo onvriendelijk over mijn fietsertje die haar pardoes voorbij was gesjeesd. Zij schrok zo dat ze… nou ja, dat wist ze eigenlijk niet meer.

Wie er gelijk had? Zelfs de verzekering wist het niet. Soms ligt de waarheid nu eenmaal ergens in het midden. Al hadden die mensen op die websites het, zoals ­ altijd, vast wél geweten. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement