Volledig scherm
PREMIUM
Het JBZ werd voor de tweede keer op rij het beste topklinisch ziekenhuis van Nederland. © Arno Heesakkers/BD

Zin en onzin van de Ziekenhuis Top 100

opinieJaarlijks wordt door het AD een top 100 opgesteld van de topklinische - en streekziekenhuizen in Nederland. Die lijst roept elk jaar weer veel discussie op en niet ten onrechte. Bij zorgvuldige bestudering van de criteria blijkt er namelijk zoveel mis te gaan dat de lijst een volkomen slag in de lucht is.

Laat het duidelijk zijn dat alle topklinische en academische ziekenhuizen goede ziekenhuizen zijn, met dien verstande dat de kwalificatie ‘topklinisch’ alleen geldt voor de hoofdvestiging. De dependance van het ETZ in Waalwijk mag zich niet topklinisch noemen, net zo min als Den Helder, Velp, Zutphen, Meppel, Leidschendam en Schiedam.

  1. Waarom het absoluut noodzakelijk is dat we op de tenen van de macht gaan staan
    PREMIUM

    Waarom het absoluut noodzake­lijk is dat we op de tenen van de macht gaan staan

    De eerste uitnodiging voor een nieuwjaarsreceptie ligt weer op mijn bureau en daarmee liggen er ongetwijfeld ook wat ongemakkelijke ontmoetingen in het verschiet. Ontmoetingen met mensen bij wie ik het afgelopen jaar stevig op de tenen ben gaan staan, bijvoorbeeld in deze rubriek. Het waren tenen van burgemeesters, commissarissen, officieren van justitie en andere hoge functionarissen. Straks schud ik ze de hand en we zullen beleefd zijn. We zijn immers professionals.