Volledig scherm
PREMIUM
Het Windpark Noordoostpolder op de IJselmeerdijk tussen Urk en Lemmer. © Jan de Rond

Zo de wind waait, maar waait het er ook?

opinieEen open landschap verandert wezenlijk als je op een klein gebied een aanzienlijk aantal hoge windmolens neerzet. Windcollectief Oss - Den Bosch maar ook de overheid zouden eens goed moeten kijken naar de lessen die in de Noordoostpolder en Flevoland eerder zijn getrokken. 

In de Rosmalense polder tussen Den Bosch en Oss bestaan plannen om circa 80 enorme windmolens te bouwen. De plannen zijn ontwikkeld door een bewonerscollectief (boeren) en een bedrijf. Deze ontwikkeling staat niet op zichzelf. Het past in een al meer dan 10 eeuwen bestaande traditie van grootschalige sociale innovaties op het platteland.

 1. Theresa May wordt wakker. Haar nieuwe leven moet beginnen, maar ze weet niet hoe.
  PREMIUM

  Theresa May wordt wakker. Haar nieuwe leven moet beginnen, maar ze weet niet hoe.

  Op 8 juni, in de vroege ochtend, wordt ergens aan de overkant, in het land dat is verworden tot de schlemiel van Europa, een vrouw wakker. Ze is niets. Heeft geen baan en ook geen reputatie meer. Haar naam is ­Theresa May. De vorige dag is een einde gekomen aan haar premierschap en als we de krantenkoppen mogen geloven gaat ze de geschiedenis in als mislukt premier. Ze was de vrouw die machteloos werd verpulverd tussen de arrogante regeringsleiders van de EU en haar eigen bizarre parlement. Ze was de vrouw van wie werd verwacht dat ze de brexit in goede banen zou leiden en haar volk bij de hand zou nemen, zoals in het oude testament Mozes zijn volk uit Egypte leidde. Het was allemaal mislukt.
 2. Met de teamgeest zit het wel goed in de lead-out van Jumbo
  PREMIUM

  Met de teamgeest zit het wel goed in de lead-out van Jumbo

  De Giro d’Italia loopt nog een dikke week door, dagelijks bergop. Een roze leiderstrui hangt al in Den Bosch; in Service Course, de magazijnen van de ploeg Jumbo Visma. In dit geval is het geen trui van Primoz Roglic, de Jumbo-kopman in de Giro, maar van Mike Teunissen. Deze Jumbo-renner die vorig jaar vanuit Noord-Limburg in Rosmalen is neergestreken, voltooide vorig weekeinde als eindwinnaar in het roze de Vierdaagse van Duinkerken.