Volledig scherm
PREMIUM
. © BD

Zo'n lintjesregen zorgt ook voor de nodige zelfreflectie

Een opdeborstklopperijshow vol willekeur, elitair gedoe. Over de jaarlijkse lintjes­regen had ik lang gemengde gevoelens. Zeker omdat zo’n onderscheiding – voorheen vooral – sommige mensen in de schoot werd geworpen. Hoezo een lintje als iemand als raadslid allesbehalve een uitblinker was? 

Onder Beatrix was het nog erger: vroeger werd je al Lid in de Orde van Oranje-Nassau na veertig jaar trouwe dienst voor dezelfde baas. Al die jaren vastgeroest op dezelfde bureaustoel: onze vorstin had ze juist allemaal een flinke boete moeten geven.

 1. Theresa May wordt wakker. Haar nieuwe leven moet beginnen, maar ze weet niet hoe.
  PREMIUM

  Theresa May wordt wakker. Haar nieuwe leven moet beginnen, maar ze weet niet hoe.

  Op 8 juni, in de vroege ochtend, wordt ergens aan de overkant, in het land dat is verworden tot de schlemiel van Europa, een vrouw wakker. Ze is niets. Heeft geen baan en ook geen reputatie meer. Haar naam is ­Theresa May. De vorige dag is een einde gekomen aan haar premierschap en als we de krantenkoppen mogen geloven gaat ze de geschiedenis in als mislukt premier. Ze was de vrouw die machteloos werd verpulverd tussen de arrogante regeringsleiders van de EU en haar eigen bizarre parlement. Ze was de vrouw van wie werd verwacht dat ze de brexit in goede banen zou leiden en haar volk bij de hand zou nemen, zoals in het oude testament Mozes zijn volk uit Egypte leidde. Het was allemaal mislukt.
 2. Met de teamgeest zit het wel goed in de lead-out van Jumbo
  PREMIUM

  Met de teamgeest zit het wel goed in de lead-out van Jumbo

  De Giro d’Italia loopt nog een dikke week door, dagelijks bergop. Een roze leiderstrui hangt al in Den Bosch; in Service Course, de magazijnen van de ploeg Jumbo Visma. In dit geval is het geen trui van Primoz Roglic, de Jumbo-kopman in de Giro, maar van Mike Teunissen. Deze Jumbo-renner die vorig jaar vanuit Noord-Limburg in Rosmalen is neergestreken, voltooide vorig weekeinde als eindwinnaar in het roze de Vierdaagse van Duinkerken.