Een verstandelijk gehandicapte vrouw controleert de ademhaling van haar beer. Volwassenen met een geestelijke achterstand en extreme angst voor medici werden woensdag in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam vertrouwd gemaakt met medische ingrepen.
Volledig scherm
PREMIUM
Een verstandelijk gehandicapte vrouw controleert de ademhaling van haar beer. Volwassenen met een geestelijke achterstand en extreme angst voor medici werden woensdag in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam vertrouwd gemaakt met medische ingrepen. © ANP

Zorg voor patiënt met beperking cruciaal

opinieDe gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking kan structureel verbeterd worden. Dat zijn we aan hen verplicht. 

Mensen met een verstandelijke beperking die behandelbare aandoeningen hebben, overlijden daar aantoonbaar eerder aan dan mensen met dezelfde klachten zonder verstandelijke beperking. Er zijn wel aannames hoe dat komt, maar echt onderzoek naar vermijdbare sterfte onder mensen met een verstandelijke beperking is er nog nauwelijks. Als kersverse en enige hoogleraar Geneeskunde voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland zie ik het als mijn missie om te onderzoeken hoe de gezondheid van mensen met een verstandelijke beperking structureel verbeterd kan worden.