Volledig scherm
Eddy Bouwens uit Oss bezit een oude touringcar uit 1971 © Jeroen Appels/ Van Assendelft

Aan zo'n oude bus valt altijd wel wat te sleutelen

OSS  Eddy Bouwens (57) uit Oss kocht  vier jaar geleden een oude touringcar uit 1971. ,,Ik hou van vintage, van klussen en doen", luidt zijn eenvoudige verklaring. Daarom staat er ook nog een oude Volvo stationcar uit 1986 op zijn oprit. 

De oud-brandweerman zocht iets om te doen na zijn naderende pensionering.  Dat werd deze bus, een Sentra type S110 uit 1971. ,,Ik zag hem op internet en ik was meteen verkocht. Probleem was alleen om hem verzekerd te krijgen. Tot 3.500 kilogram is geen probleem. Maar deze weegt over de tienduizend.  Uiteindelijk lukte het via de NKC, de Nederlandse Kampeerauto Club.”

Quote

Op de camping zijn het veelal jongeren die vragen of ze er eens in mogen kijken

Want de bus was door de vorige eigenaar al verbouwd tot camper. Eddy wilde hem eerst van binnen renoveren. ,,Uiteindelijk vond ik dat zonde. Het nostalgische karakter zou dan weg zijn. Ik heb er wel airco in gebouwd.”

Steeds zeldzamer

Er valt nog genoeg te sleutelen. ,,Je bent er altijd mee bezig. Er ligt een 6 cylinder dieselmotor in. Die blijft altijd draaien.  Maar een hoop materialen worden steeds zeldzamer.”  Hij is met zijn vrouw Riekie net terug van een vakantie in Italië.  ,,Ik heb een klein lek in de brandstoftank. Dan moet je gaan zoeken of het te repareren is, of er nog een nieuwe tank te vinden is. Anders moet je er ergens een laten maken. Zo ben je altijd bezig.” 

Knutselen

Eddy neemt ook altijd gereedschap mee voor onderweg. Vaak komt dat goed van pas. ,,Laatst verloor-ie opeens zijn luchtdruk. Bleek er een leiding van de compressor los te zitten. Dan is het handig als je zelf kunt knutselen.“  Dat heeft-ie aan zijn tijd bij de brandweer  overgehouden.  ,,Vooral in de beginjaren moesten we daar zelf de voertuigen onderhouden. En ook de wagens van de gemeente. Zo leer je het wel.” 

Duim

Het stel krijgt overal positieve reacties. ,,Op de camping zijn het veelal jongeren die vragen of ze er eens in mogen kijken. En onderweg steken veel voorbijgangers vaak een duim op.”

Het restaureren van de bus gebeurt bij stukjes en beetjes. Dat gebeurt op de oprit van de woning aan de Osse Ruusbroecgaarde. De oude Volvo moet dan even plaats maken. ,,Daar heb ik al veel laswerk aan de onderkant van de bus gedaan.”